Ongunstig advies voor milieuvergunning Eurostadion
Foto: Belga

Ruimte Vlaanderen geeft een ongunstig advies voor de milieuvergunning van het Eurostadion.

Ruimte Vlaanderen geeft een ongunstig advies op de milieuvergunningsaanvraag voor het Eurostadion, zo blijkt uit het advies dat Belga kon inkijken. De beslissing is opnieuw een tegenslag voor het bouwdossier van Ghelamco.

Ruimte Vlaanderen is de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening, en adviseert de provincies (die de definitieve beslissing moeten nemen). Het advies is niet bindend maar wel een duidelijk signaal.

De dienst onderzocht de impact van het project op de leefomgeving, en adviseert de provincie Vlaams-Brabant nu om de milieuvergunning niet toe te kennen. Het is uiteindelijk de provincie Vlaams-Brabant die de vergunning al dan niet zal toekennen.

Eerste steen

Enkele dagen geleden hielden verschillende betrokken burgemeesters al een spoedberaad over Eurostadion. vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) hoopte een negatief advies uit te dragen.

Begin juni wil Ghelamco op parking C in Grimbergen de eerste steen leggen van het Eurostadion. Een bouwvergunning is er nog niet en het lijkt er niet op dat die er snel zal komen.

‘Een ramp voor de hele regio’

Het is dus duidelijk dat de timing krap wordt. De onduidelijkheid rond de financiering van het project en de vrees voor een verkeersinfarct hebben het draagvlak voor het stadion volledig uitgehold.

Het comité Stadion Parking C, dat omwonenden verenigt, kondigde eerde al aan alle wettelijke middelen te zullen uitputten om te verhinderen dat het project er komt. En na Wemmel diende ook de stad Vilvoorde een bezwaarschrift in.

Volgens burgemeester Hans Bonte (SP.A) zou de komst van het stadion op milieu- en mobiliteitsgebied een ramp zijn voor de hele regio. Bonte wees er eerder op dat het om meer gaat dan een voetbalstadion.