De Antwerpenaar die geen zin heeft om te koken noch om veel geld uit te geven op restaurant, kan voortaan terecht bij Frites Atelier Amsterdam, de luxefrituur van Sergio Herman, die vrijdag de deuren opent.

Nadat hij zijn driesterrenzaak Oud Sluis sloot, profileert Sergio Herman zich nu als culinair ondernemer en conceptbedenker, onder andere met een keten van gastronomische frituren.

In Nederland opende Herman al drie zulke luxefrituren: in Utrecht, Den Haag en Arnhem. Daar staan geen frikandellen of andere klassieke frituursnacks op het menu, maar wel een bakje friet met pakweg pastrami of stoverij op wijze van de chef.

Perfectie is alvast de norm. Niet alleen de frieten zijn handgemaakt, lokale kunstenaars personaliseren het geheel. Kamagurka tekent de servetten, Frederik Molenschot maakt de fornuizen en Cor Unum de keramische potten voor de sauzen. Een pak friet kost 3,50 tot 6 euro. Er staan ook groentegerechten op het menu, die tussen de 5 en 7,50 euro kosten.

Onze recensent toonde zich alvast fan. ‘De frieten zijn fucking perfect: stoer formaat, intense smaak van aardappel (nog versterkt door hem niet te schillen), droog gefrituurd, knisperend aan de buitenkant, zacht binnenin’, klonk het na het verorberen van een pakje friet in Den Haag.

Eerst was aangekondigd dat de frituur in de Antwerpse Korte Gasthuistraat, tegenover bakker Goossens, eind vorig jaar al zou openen, maar het is uiteindelijk begin februari geworden. De volgende bestemming voor de keten wordt Amsterdam.