Bedrijfswagen blijft favoriete extra-loon
Foto: Photo News

Als werknemers een deel van hun loonpakket zelf kunnen samenstellen, kiezen ze in de eerste plaats voor een bedrijfswagen. Extra verlof komt op nummer twee.

Bij de bedrijven die klant zijn bij hr-dienstverlener SD Worx mochten vorig jaar 12.276 werknemers een deel van hun globale loonpakket zelf invullen.

Die vorm van flexibele verloning is in opmars, zegt SD Worx. In 2016 kregen dubbel zoveel werknemers dan in 2015 de kans om zelf extra-legale voordelen te kiezen.

De meerderheid van de werknemers kiest in dat geval voor een bedrijfswagen (60 procent). Daarna komen de opties ‘bijkomend verlof’ (45,9 procent) en pensioensparen (44,1).

Volgens Lieve Michiels van SD Worx besteden de meeste werknemers tussen 41 en 47 procent van hun flexibel loonbudget aan de auto.

Twintigers

Maar bij de jongste leeftijdsgroep, de twintigers, is dat een pak minder. Omdat ze minder budget te verdelen hebben, vaak onvoldoende om voor een wagen te kiezen, maar ook omdat ze ‘ duidelijk minder interesse hebben in een eigen wagen en bewust kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets.’

Nog opmerkelijk: vrouwen kiezen beduidend meer voor bijkomende verlofdagen dan mannen.