Duizend beleggers vechten Fortis-schikking aan
Foto: IMAGEGLOBE

Nederlandse beleggers vinden compensatie van minder dan één euro per aandeel ‘onacceptabel’ en trekken naar rechtbank.

Zo’n 1000 Nederlandse beleggers die zich hebben verenigd in de stichting Consumentenclaimn hebben vandaag een verweerschrift ingediend bij de rechtbank in Amsterdam tegen de minnelijke schikking in het Fortis-dossier. Consumentenclaim vindt de compensatieregeling die ‘erfgenaam’ Ageas voorstelt onacceptabel omdat die voorziet ‘in minder dan een euro per aandeel’.

Hogere schadevergoeding

De Nederlandse beleggers willen met het verweerschrift voorkomen dat de minnelijke schikking - die volgens hen slechts een fractie van hun schade vergoed - algemeen verbindend wordt verklaard en dus binnenkort zal gelden voor alle beleggers die niet in actie komen. Consumentenclaim verzet zich tegen de regeling en procedeert door voor een hogere schadevergoeding

Uit berekeningen van ‘externe deskundigen’, onder wie specialisten van Rijksuniversiteit Groningen, in opdracht van Consumentenclaim, zou blijken dat de werkelijke schade die aan Fortis is toe te rekenen vijf tot zes keer hoger is. ‘Als de huidige regeling bindend wordt verklaard schiet een gemiddelde belegger met duizend aandelen er minimaal 4000 euro bij in’, becijfert Consumentenclaim vanochtend in een toelichting.

Midden 2017

Ageas is bereid om gedupeerde Fortis-beleggers in totaal maximaal 1,2 miljard euro te betalen om ‘zonder erkenning van fout’ een streep te trekken onder het pijnlijke Fortis-verleden. Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, sloot daarover vorig jaar een akkoord met vier grote belangenverenigingen: Deminor, Fortis­­Effect, het Nederlandse VEB en SICAF, dat de buitenlandse institutionele beleggers vertegenwoordigt. Later hebben zich ook de advocaten Laurent Aernouts en Geert Lenssens zich bij de schikking aangesloten

Een beslissing over de geldigheid van de minnelijke schikking wordt pas verwacht tegen midden 2017. Pas vanaf dan kunnen Fortis-gedupeerden zich ook laten registreren. Alleen zij die Fortis-aandelen bezaten tussen 28 februari 2007 en 14 oktober 2008 komen in aanmerking voor een schadevergoeding.

Potje van 62 miljoen

Ageas gaat ervan uit dat zo’n 95 procent van Fortis-aandeelhouders die naar de rechter trokken, zich bij de minnelijke schikking zullen aansluiten. Voor zij die dat niet doen - zoals Consumentenclaim - en verder willen procederen - niet meer dan 5 procent hoopt de verzekeraar - heeft Ageas eerder al een spaarpot van 62 miljoen euro opzijgezet.