België geeft 10 miljoen aan fonds voor gezinsplanning
Foto: belga
De Belgische regering doneert 10 miljoen euro aan ‘She Decides’, de internationale campagne om fondsen te werven voor organisaties voor gezinsplanning. De campagne, gesteund door 17 landen, is een reactie op het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Dat laat minister van Ontwikkelingssamenwerking en vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) donderdag weten. De internationale conferentie rond het thema vindt plaats op 2 maart in Brussel.

Het gezinsplanningsfonds kwam er na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse subsidie in te trekken voor ngo’s die vrouwen en meisjes in arme landen helpen bij veilige abortussen, kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen. Daardoor ontstaat een financieel gat van 600 miljoen dollar. De Nederlandse minister  Lilianne Ploumen begon daarom het fonds, om dat gat te vullen met de hulp van andere landen.

België, Zweden en Denemarken zegden hun steun al toe, en organiseren samen met Nederland een internationale conferentie rond het thema in Brussel op 2 maart. Die conferentie wordt volgens de minister een ‘sterk statement ter ondersteuning van vrouwenrechten’. Ook andere landen als Luxemburg, Finland, Canada en Kaapverdië sloten zich al bij het initiatief aan. In totaal 17 landen staan al achter de actie.

‘Tijdens de internationale conferentie in Brussel zullen we de krachten bundelen en steun toezeggen aan al die initiatieven die op het terrein werken om seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor miljoenen vrouwen tot een realiteit te maken’, zegt De Croo.

Wie zelf ook zijn of haar steentje wil bijdragen, kan dat via www.shedecides.eu.  Ploumen zelf heeft al aangegeven iets te zien in een internationaal benefietconcert, à la Live Aid in 1985.