Voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet (47) overleden, wielerwereld in diepe rouw
Foto: BAHNMULLER FRANK

Ex-profrenner Serge Baguet is op 47-jarige leeftijd overleden. De voormalige Belgische kampioen van 2005 uit Sint-Lievens-Houtem verloor de strijd tegen darmkanker. Baguet leek in 2015 de strijd tegen de slepende ziekte te hebben overwonnen maar herviel. De wielerwereld reageert geschokt op het veel te vroege heengaan van "een geweldige persoon".

Baguet was als profrenner actief tussen 1991 en 1996 en tussen 2000 en 2007. In die tussentijd brak hij ontmoedigd met het wielrennen omdat hij bij de profs zijn successen van bij de jeugd niet kon evenaren. Als 27-jarige besloot hij dan maar om aan de slag te gaan als dakwerker, in het bedrijf van zijn schoonvader. Maar hij bleef fietsen en uiteindelijk trok Mario De Clercq Baguets vroegere ploegleider Jef Braeckevelt aan de mouw, die hem opnieuw een plaats in de Lotto-ploeg gaf. 

Zijn mooiste momenten beleefde ‘den dakwerker’ in 2001 met een ritzege in de zeventiende etappe in de Tour in Montluçon ("Lelli... Als em windegen, ik deed hem duud") en de winst in de Druivenkoers en in 2005, toen hij zich in Saint-Hubert tot Belgisch kampioen bij de elite kroonde. Het grootste deel van zijn carrière reed hij voor Lotto, in 2007 zette hij in de kleuren van Quick Step-Innergetic een punt achter zijn wielercarrière.

Met het Baguet Bicycle Center organiseerde hij nadien samen met Tui ook fietsstages in Spanje, in Mojacar en Calpe. In oktober 2014 moest hij tijdens zo'n fietsvakantie in Spanje met spoed worden opgenomen in een ziekenhuis. Hij werd daar geopereerd aan de appendix en de dokters verwijderden een stuk darm. Uit de analyse van dat stuk darm bleek vijf eken later echter dat er een tumor woekerde in het lichaam van Baguet. Een zware behandeling met chemo en een nieuwe operatie volgde op deze diagnose. Baguet hield zijn aangrijpend verhaal lang stil maar doorbrak in 2015 die stilte met een emotionele getuigenis: “Ik wil hiermee mensen wakker schudden. Ze zeggen dat je op controle moet gaan voor darmkanker als je 55 bent, maar ik ben 45 en heb al prijs. Als je iets voelt in je maag of iets merkwaardig opmerkt in je stoelgang, laat je dan meteen controleren.”

Baguet bleef echter ambitieus en plande in 2016 een comeback in het mountainbiken. Die kwam er al een jaar eerder in een cross in de Houtemse deelgemeente Vlierzele, een wedstrijd voor Kom op Tegen Kanker. Helaas bleef de kans om te hervallen bestaan en overleed hij donderdagmorgen in Sint-Lievens-Houtem.

 


Belgische wielerwereld reageert bedroefd 

“Aan het vloeken in mijn auto, waarom... Dju toch ... slaap zacht vriend #ripserge”, klinkt het bij Johan Museeuw. “Rip #brodder zoals we je noemden! Je blijft een kampioen forever!”, meldt Nico Mattan.

Ook Johan Bruyneel reageerde ontdaan. “RIP Serge Baguet. Ik ben sprakeloos. Zo jong, zo unfair, smerige ziekte”. “Rust in vrede Serge. Triest nieuws, sterkte aan familie, vrienden en team achter/rond Serge Baguet”, liet Iljo Keisse weten. Wilfried Peeters omschrijft Baguet dan weer als een “mooie ziel die nooit vergeten zal worden”.

‘Baguetje’ reed in zijn carrière voornamelijk voor de Lotto-ploeg en ook die betuigde haar medeleven. “De voltallige Lotto Soudal-ploeg wil haar diepste medeleven betuigen aan de familie en vrienden van Serge”.

“Als vechten niet meer helpt en je de oneerlijke strijd verliest, buig ik mijn hoofd en denk ik aan jou. De stilte neemt het over”, aldus Patrick Lefevere, bij wiens ploeg Baguet in 2007 een punt achter zijn carrière zette.

“Hard om afscheid te moeten nemen van deze vechter & prachtkampioen met een grote liefde voor de wielersport”, stelde bondsvoorzitter Tom Van Damme. Bij Vlaams minister voor Sport Philippe Muyters klinkt het als volgt: “veel te vroeg afscheid van Vlaamse wielerheld #SergeBaguet. Sterkte aan familie en vrienden”.

 

Voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet (47) overleden, wielerwereld in diepe rouw
Foto: AP
Voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet (47) overleden, wielerwereld in diepe rouw
Foto: BELGA
Voormalig Belgisch kampioen Serge Baguet (47) overleden, wielerwereld in diepe rouw
Foto: Marc Herremans - Corelio