Open VLD wil geldbronnen salafisten afsluiten
Annemie Turtelboom Foto: BELGA
Open VLD wil dat de federale regering strenger optreedt tegen de buitenlandse financiering van het salafisme in ons land. De Vlaamse liberalen hebben daarvoor een resolutie klaargestoomd, maar schrijven ook aan een wetsvoorstel om die vraag harder te maken.

De partij reageert daarmee op het OCAD-rapport dat woensdag uitlekte en dat waarschuwde voor het oprukkende wahabitisch salafisme in ons land. Met de resolutie - een vraag aan de regering, waar Open Vld deel van uitmaakt - wil ze de geldstromen in kaart brengen en zo nodig forser optreden, legt Kamerlid Annemie Turtelboom uit in De Ochtend.

Het is heel uitzonderlijk dat een meerderheidspartij de eigen regering oproept om tot actie over te gaan. Volgens Turtelboom moet er een onderscheid worden gemaakt tussen geldstromen die ‘eerbare belangen’ dienen enerzijds en anderzijds de financiering van een intolerante lezing van de islam die tot onveiligheid leidt en waardoor onze normen en waarden onder druk komen te staan.

Ze citeerde een Europees rapport waaruit zou blijken dat Saoedi-Arabië massaal geld pompt in het wereldwijd promoten van het wahabisme, alsook geldstromen richting de Grote Moskee in Brussel ‘puur voor het promoten van normen en waarden die haaks staan op onze normen en waarden’.

Coalitie

Het valt af te wachten of andere partijen zich hierbij aansluiten, maar ook CD&V geeft aan het ‘terrogeld’ te willen aanpakken. Het veiligheidsplan van de partij oppert het idee om het parket en de politie toegang te geven tot de gegevens van de CFI-databank, die sinds vorig jaar zelf informatie kan doorsturen.

Woensdagavond verklaarde minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat er de voorbije jaren al heel wat maatregelen zijn genomen om de financiering van radicale islam een halt toe te zeggen. Toch merkte hij op dat de hele wereld met ‘belangrijke commerciële belangen’ wordt geconfronteerd, ‘en een kleine staat als België op dat vlak een druppel op een hete plaat is’.

Voorstel SP.A

SP.A-voorzitter John Crombez hekelde woensdag nog dat Open Vld tegen een eerder socialistisch voorstel stemde om de geldstromen droog te leggen. De liberale politica merkt op dat er wettelijke problemen waren met dat voorstel. ‘Dit gaat niet over meerderheid en oppositie. Dit moeten we samen aanpakken’, luidt het.

Vlaanderen

In het Vlaams Parlement riep Bart Somers op het ‘wahabistische propaganda-apparaat stil te leggen. We moeten onze Vlaamse moslims ondersteunen. We moeten veel duidelijkere sancties en diplomatieke initiatieven nemen om te stoppen dat Saudi-Arabië die ideologie verspreidt.’ Toen minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Homans (N-VA) de vraag negeerde door opnieuw haar weigering om nieuwe moskeeën te erkennen te verdedigen, maande Somers haar tot actie aan.