Volledig verbod op plastic wegwerpzakjes op komst
Foto: AFP

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) is voorstander van een algemeen verbod op plastic wegwerpzakjes. Dat verbod zou niet enkel gelden voor supermarkten, maar voor alle winkels.

Er zou wel een uitzondering gelden voor de fijne zakjes voor groenten en fruit. Daar is niet meteen een alternatief voorhanden is, bijvoorbeeld op het vlak van hygiëne.

‘Bedoeling is niet-herbruikbare plastic zoveel mogelijk uit het milieu te weren’, aldus de woordvoerder van de minister. Een gelijkaardige maatregel geldt sinds kort in Wallonië en wordt binnenkort van kracht in Brussel. Minister Schauvliege viseert de zakjes tot 50 micron - de dunne wergwerpzakjes zeg maar. De maatregel zou algemeen gelden, maar vooral supermarkten komen in het vizier. In veel supermarkten zijn de zakjes al niet meer beschikbaar, klinkt het.

De minister wil het verbod indienen via een amendement op het Verzameldecreet, dat verschillende bepalingen rond natuur en omgeving bundelt. Politiek is het verbod nog niet helemaal uitgeklaard en zal er nog overleg tussen de meerderheidspartners volgen. Het is alleszins niet de bedoeling er maanden mee te wachten.