Door Trump voorgedragen rechter noemt aanval op rechters ‘demoraliserend’
Neil Gorsuch, de door Donald Trump voorgedragen rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof Foto: AFP

Neil Gorsuch, de door Donald Trump voorgedragen rechter bij het Amerikaanse Hooggerechtshof, vindt de tweet waarin de president de rechter aanviel die zijn inreisverbod tijdelijk opschortte ‘ontmoedigend’ en ‘demoraliserend’.

Donald Trump noemde de federale rechter James Robart zaterdag een ‘zogezegde rechter’, nadat die vrijdag het tijdelijke inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend islamitische landen met onmiddellijke ingang had opgeschort. Hij noemde het oordeel van de rechter ook ‘schandalig’.

Tijdens een gesprek met de Democratische senator van Connecticut, Richard Blumental, liet Gorsuch verstaan verontwaardigd te zijn door Trumps uitspraken. ‘Hij zei heel duidelijk dat ze demoraliserend en ontmoedigend waren’, zei Blumenthal aan CNN. Een woordvoerder van Gorsuch bevestigt de kritiek.

Donald Trump droeg Gorsuch, een conservatieve rechter van 49 jaar, op 31 januari voor als rechter bij het Hooggerechtshof. De benoeming moet nog bekrachtigd worden door de Senaat, maar dat kan door de tegenstand van de Democraten nog enkele maanden duren.