Epilepsiemedicatie risico voor ongeboren kind
Op basis van een screening probeert de neuroloog vast te stellen wat er in de hersenen aan de hand is. Foto: Amélie Benoist/bsip

Er zijn nog altijd vrouwen met epilepsie die tijdens hun zwangerschap een middel innemen dat schade kan toebrengen aan het ongeboren kind.

Wie met epilepsie geconfronteerd wordt, kent de naam wel: Depakine. Het is de merknaam waaronder valproaat in ons land wordt verkocht. Dat is een middel tegen epilepsie, maar blijkt ook vaak voorgeschreven te worden tegen migraine en zenuwpijnen. De bijsluiter vermeldt dat het medicijn niet gebruikt mag worden door vrouwen in de vruchtbare leeftijd – tenzij het echt niet anders kan.

Volgens de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (LMOZ), dat zich baseert op het gebruik van anti-epileptica onder zijn leden, werd het middel in 2014 en 2015 nog telkens ruim 2.500 keer voorgeschreven aan vrouwelijke leden in de vruchtbare leeftijd (tussen 15 en 50 jaar). De farmabedrijven die verantwoordelijk zijn voor geneesmiddelen op basis van valproaat verstuurden in 2014 nochtans een waarschuwing naar alle Belgische gezondheidswerkers.

Wel gedaald is het aantal vrouwen dat tijdens hun zwangerschap een middel met valproaat slikt: onder de leden van Onafhankelijke Ziekenfondsen daalde het absolute cijfer in vijf jaar tijd van 37 zwangeren naar 25.

‘Vroeger verboden we vrouwen met epilepsie om zwanger te worden’, zegt Wim Van Paesschen, hoogleraar en specialist in epilepsie aan de KU Leuven. ‘Nu informeren we hen. We beginnen daar al mee zodra we dit medicijn voor het eerst voorschrijven aan jonge vrouwen. Het is belangrijk om hen dan al te wijzen op het risico voor ongeboren kinderen.’