Webwinkels die zich specialiseren in replica’s van designmeubelen, moeten voor het eind van de maand hun virtuele deuren sluiten.

Retrofurnish.com heeft al het bijltje erbij neergelegd, Designklassiekers24.com ook. In de wereld van de webwinkels die zich toeleggen op designmeubelen, is een kaalslag bezig. De reden: een gewijzigde copyrightwet in Groot-Brittannië.

Al jarenlang ondervinden Europese fabrikanten van designmeubelen, zoals Vitra, Cassina of ClassiCon, hevige concurrentie van dergelijke webwinkels. Populaire design-klassiekers, zoals de lounge chair van Charles en Ray Eames, de Barcelona-stoel van Ludwig Mies van der Rohe of het verstelbare tafeltje van Eileen Gray, zijn via het internet te koop voor een fractie van de prijs die de officiële fabrikanten aanrekenen. Een voorbeeld: Scoonwoon in Antwerpen rekent 745 euro voor het ­Eileen Gray-tafeltje van ClassiCon, de fabrikant die de officiële licentie heeft. Maar bij Designerchairs24.com is de prijs van een in China gemaakte replica 187 euro. Tal van andere webwinkels bieden het tafeltje aan voor 100 euro of nog minder.

De webwinkels maken gebruik van een maas in de wet. In Groot-Brittannië verliep het auteursrecht op meubelontwerpen tot voor kort 25 jaar na de dood van de ontwerper. Maar in de rest van de EU geldt het copyright nog 70 jaar na de overlijdensdatum. Eileen Gray stierf in 1976 op 98-jarige leeftijd. In Groot-Brittannië geldt er dus al sinds 2001 geen copyright meer op haar tafeltje uit 1927, maar in de rest van de EU is het ontwerp nog tot 2046 beschermd.

Groot-Brittannië besliste zijn copyright-wet op dit vlak in overeenstemming te brengen met de rest van de Europese Unie. De nieuwe wet is van kracht sinds 28 juli vorig jaar, maar winkels kregen een halfjaar tijd om hun voorraden weg te werken. Eind deze maand valt het doek voor de goedkope replica’s. De regering in Groot-Brittannië verdedigde de wetsaanpassing met het argument dat Britse ontwerpers beter beschermd moesten worden. Zo zou de industrie een duwtje in de rug krijgen. Onder meer Stella McCartney en Sir Terence Conran hadden ervoor geijverd. Het copyright op meubelontwerpen loopt zo ook meer gelijk met dat op literatuur en muziek.