België vraagt uitlevering vriend van Najim Laachraoui

België heeft aan Turkije de uitlevering gevraagd van Khaled K., die in mei 2016 tot 7 jaar cel veroordeeld werd voor terrorisme maar naar het buitenland was gevlucht. Dat bevestigt het federaal parket. K. is een vriend van Najim Laachraoui, één van de terroristen die zich op 22 maart opbliezen in de vertrekhal van de luchthaven Brussels Airport.

De 26-jarige K., die zowel de Belgische als de Syrische nationaliteit heeft en uit Ukkel afkomstig is, stond in mei 2016 samen met een 30-tal andere verdachten terecht in het zogenaamde Zerkani-bis-proces, het tweede proces rond de beruchte Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. De verschillende verdachten hadden tussen 2012 en 2014 Syrië-strijders geronseld of waren zelf naar Syrië getrokken.

Khaled K. beweerde dat hij in Syrië enkel humanitair werk had verricht maar volgens de Brusselse correctionele rechtbank was hij duidelijk aanhanger van een geradicaliseerde islam, had hij minstens een jaar in Syrië verbleven en er deelgenomen aan gevechten. Hij verbleef in de stad Aleppo in een villa waar nog andere Belgische jihadi’s woonden, deelde een kamer met Jejoen Bontinck, en zat in hetzelfde kamp als Najim Laachraoui, wiens telefoon hij zelfs gebruikte.

K. werd veroordeeld tot 7 jaar cel maar de rechtbank vond het niet nodig zijn onmiddellijke aanhouding te bevelen. De man ging in beroep tegen zijn veroordeling en zou uiteindelijk eind 2016 het land zijn uitgevlucht. Hij werd opgepakt in Turkije, waar hij opnieuw verdacht wordt van terrorisme.