Amerikaans leger geeft toestemming voor omstreden pijpleiding Dakota
Er is ook verzet tegen het pijplijn-project, omdat het een bedreiging vormt voor waterbronnen. Foto: AP

Het Amerikaanse leger heeft dinsdag aan het Congres laten weten dat het zijn toestemming zal geven voor de controversiële oliepijpleiding in Dakota.

Vorige maand keurde president Donald Trump de pijpleiding al goed, in een van zijn eerste daden als Amerikaans president.

In een verklaring zei het United States Army Corps of Engineers van het Amerikaanse leger dinsdag het Congres te hebben laten weten erfdienstbaarheid toe te zullen kennen aan Energy Transfer Partners, het bedrijf dat de pijpleiding wil bouwen. Dat geeft Energy Transfer Partners de toestemming om private grond te doorkruisen, waardoor de pijpleiding voltooid kan worden. De definitieve goedkeuring zou woensdag aangekondigd worden.

Protest

De Sioux-stam van Standing Rock verzet zich tegen het project, omdat het een bedreiging vormt voor haar waterbronnen en voor heilige plaatsen waar de voorouders zijn begraven.

De pijpleiding moet 1.886 kilometer lang worden, vier Amerikaanse staten doorkruisen en olie transporteren van North Dakota, dat grenst aan Canada, naar het meer zuidelijke Illinois.