Ligt uw woning in een overstromingsgevoelige zone?
De ‘betonstop’ komt eraan, maar intussen wordt er lustig voortgebouwd op terreinen die bij de minste regenval overstromen. Kijk op de kaart of uw woning in een overstromingsgevoelige zone ligt of niet.
Een paar hevige regenbuien volstaan soms al, en er worden weer gemeentelijke rampenplannen afgekondigd. De wateroverlast in Vlaanderen zal door de klimaatopwarming alleen maar toenemen, waarschuwen experts dan iedere keer opnieuw. Toch blijven overheden vergunningen afleveren voor nieuwbouw en verkavelingen in overstromingsgevoelige zones.
In de eerste helft van 2016 ging het om zes nieuwe vergunningen in overstromingsgevoelig gebied die zelfs volgens de Vlaamse regering uitgesloten zijn van de (al dan niet gedeeltelijke) ontwikkeling wegens overstromingsgevaar. Dat blijkt uit een schriftelijk antwoord van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) op een vraag van Ingrid Pira (Groen).
Lees verder onder de kaart
Voelt u de bui al hangen?
Bekijk of uw woning in overstromingsgevoelig gebied ligt op de kaart hieronder. In- en uitzoomen kan via de navigatie links. Het kan even duren voor de kaart met overstromingsgebieden is geladen.
Het is nog maar eens een aanwijzing dat het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, in de volksmond ‘betonstop’ genoemd, een cultuuromslag vergt (DS 6 februari). Daarmee wil de Vlaamse regering de versnipperde ruimtelijke ordening aanpakken, waarvan wateroverlast een zichtbaar gevolg is. Hoe groter het door beton afgesloten oppervlak, des te moeilijker kan regen in de grond verdwijnen.
Het aantal vergunningen voor nieuwbouw of verkavelingen in overstromingsgevoelig signaalgebied daalt overigens niet. In 2015 werden er negen vergunningen afgeleverd voor nieuwbouw en verkavelingen op zulke gronden, wat volgens minister Schauvliege in lijn ligt met de cijfers van de jaren ervoor. Het lijkt erop dat ook 2016 (met zes vergunningen in de eerste helft van het jaar) geen trendbreuk betekent.