Israëlische kolonistenwet ‘schendt internationaal recht’
Foto: Photo News

Antonio Guterres, de nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft in een persbericht de nieuwe Israëlische kolonistenwet scherp veroordeeld. De wet, die de kolonisering van privaat terrein op de Westelijke Jordaanoever legaliseert, is volgens Guterres ‘een schending van het internationaal recht.’

Guterres betreurt de goedkeuring van de wet, zegt hij. Hij kondigde ook aan dat de wettekst ‘belangrijke juridische gevolgen voor Israël’ zal hebben.

De VN secretaris-generaal bevestigde daarnaast nogmaals zijn voorkeur voor een tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen, en stelde dat ‘maatregelen die de tweestatenoplossing bemoeilijken, vermeden moeten worden’ en dat het conflict ‘via onderhandeling’ moet worden opgelost.

Het Israëlisch parlement keurde de omstreden wet, waarmee de kolonistenwoningen op private Palestijnse grond met terugwerkende kracht gelegaliseerd worden, maandagavond goed. Die beslissing werd nationaal en internationaal al op felle kritiek onthaald. Ook de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid, Federica Mogherini, heeft er intussen bij Israël op aangedrongen om de wet niet toe te passen.