H&M ontwerpt jurk van plastic afval uit zee
Foto: H&M

Ecologische kleding kan best stijlvol zijn. Glamoureus zelfs. Dat wil H&M bewijzen met de nieuwe editie van zijn Consciouslijn. Op 20 april lanceert de Zweedse keten de duurzame collectie voor de milieubewuste fashionista.

De nieuwe Consciouslijn zal Bionic® bevatten, meldt H&M. Dat is een gerecycleerd polyester dat gemaakt wordt van plastic afval dat uit de zee werd gevist. H&M wil door afval uit de oceanen te recycleren een ‘positieve impact hebben op onze planeet’.

De zogenaamde Conscious Exclusive Collection - die inspeelt op de discussie over duurzaamheid in de modewereld - wordt al enkele jaren dik in de verf gezet door H&M. De keten wil dit jaar opnieuw bewijzen dat ‘ook de mooiste kleding milieuvriendelijk geproduceerd kan worden’.

H&M ontwerpt jurk van plastic afval uit zee
Foto: H&M

De voorbije jaren kreeg H&M al heel wat kritiek te slikken na de lancering van de Conscious Exclusive Collection. ‘Het ethische programma van kledingketen H&M is vooral een marketingstunt. Het bedrijf heeft meer aandacht voor zijn eigen imago dan voor de arbeiders die in de derde wereld de kleren produceren.’ Die beschuldiging kwam in 2015 van de Schone Kleren Campagne, waar grote vakbonden, ngo’s en Test-Aankoop achter schuilgaan.

H&M ontwerpt jurk van plastic afval uit zee
Foto: H&M

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in