Nike bouwt extra distributiecentrum in Ham
De Nike-site in Ham en Laakdal wordt nog groter. Foto: Raymond Lemmens

De Amerikaanse sportkledinggigant Nike heeft in de Limburgse gemeente Ham een bouwaanvraag ingediend voor een extra logistiek centrum. Dat moet in 2019 open gaan.

De European Logistics Campus van Nike is gelegen tussen de E313 autoweg en het Albertkanaal en is verspreid over vijf gebouwen op het grondgebied van de gemeentes Laakdal (provincie Antwerpen) en Ham (provincie Limburg). Op de campus staan zes windmolens die een deel van de energie leveren die het bedrijf verbruikt.

Het is nu al een van de grootste logistieke sites van het land, goed voor een oppervlakte van 25 hectare en de werkplek voor 3.000 vaste werknemers en naargelang de seizoensactiviteit tot nog eens 1.000 tijdelijke arbeidskrachten.

E-commerce

Vanuit Laakdal en Ham verdeelt Nike miljoenen sportschoenen, -kleren en -attributen over heel Europa, tot in Moskou toe. De artikelen gaan zowel naar groothandelszaken en de eigen Nike-stores als naar burgers die online een Nike-product kopen.

Vooral de groei van de e-commerce maakt dat er extra capaciteit nodig is, zegt hr-manager Filip Peeters. Het nieuwe magazijn wordt een ‘afspiegeling’ van het hypermoderne en ecologisch vooruitstrevende gebouw - met hangende tuinen aan de gevel - dat in mei vorig jaar in gebruik werd genomen.

Geen 2.000 extra jobs

Als de bouwvergunning er snel komt, kunnen de werken na de zomer beginnen. Nike hoopt dat het nieuwe magazijn in 2019 operationeel te zijn.

De uitbreiding zou honderden extra jobs opleveren, maar de voorspelling van 2.000 nieuwe jobs door burgemeester Dirk De Vis van Ham wordt door Nike ‘zeer voorbarig’ genoemd.