‘Onbegrijpelijk dat Allende eredoctoraat krijgt’
Foto: AP

De vakgroep Latijns-Amerikaanse letterkunde van de UGent is niet opgezet met het feit dat de Chileense succesauteur Isabel Allende binnenkort een eredoctoraat krijgt.

Vorige week maakte de Gentse universiteit bekend dat Isabel Allende een eredoctoraat krijgt vanwege de impact van haar literatuur op de maatschappij. Allende schreef verschillende bestsellers, haar laatste werk De Japanse minnaar stond meteen na het verschijnen in de top tien van best verkochte romans in Vlaanderen. Haar debuutwerk Het huis met de geesten werd in 1993 verfilmd.

De vakgroep Latijns-Amerikaanse letterkunde is echter niet te spreken over het eredoctoraat. ‘Allende staat niet garant voor literaire kwaliteit, maar is in toenemende mate een puur commerciële auteur. Haar boeken staan bol van de gemeenplaatsen, zijn in vele opzichten voorspelbaar en worden gekenmerkt door een sentimentele, overspannen stijl’, schrijft Ilse Logie vandaag in een opiniestuk in De Standaard.

Ook het argument dat het werk van Allende een grote maatschappelijke impact zou hebben snijdt volgens Logie geen hout. ‘Ze wordt veel gelezen, maar daarmee is dan ook alles gezegd. De visie op mens en samenleving die uit haar boeken spreekt is conventioneel en haalt de lezer nimmer uit zijn comfortzone.’

Nog volgens Logie bevestigt Allende ‘het exotische clichébeeld van Latijns-Amerika als een magisch-realistisch continent waar de tijd is blijven stilstaan, een beeld dat geenszins strookt met de werkelijkheid. Het is onbegrijpelijk dat het bestuur van de UGent het nodig acht zo’n onkritische literatuuropvatting te lauweren.’

De vakgroep betreurt dat ze niet betrokken werden bij de beslissing van de UGent en heeft het over ‘een gemiste kans om een werkelijk maatschappelijk relevante auteur voor het voetlicht te brengen’. Logie schuift namen als Elena Poniatowska, Diamela Eltit, Fernando Vallejo en de pas overleden Argentijn Ricardo Piglia naar voor.