Moslims niet welkom in Hongaars dorpje
Het omstreden hek op de Hongaarse grens staat ook in Asotthalom Foto: AP

De burgemeester van het Hongaarse dorpje Asotthalom verbiedt het dragen van islamitische kleding. Ook elk teken van affectie tussen homo’s is in het dorpje op de Servisch-Hongaarse grens voortaan verboden.

Asotthalom werd de voorbije jaren overspoeld door vluchtelingen. Op de hoogtepunt van de vluchtelingencrisis staken zowat 10.000 mensen per dag de grens over in de buurt van Asotthalom. Dat zorgde voor heel wat angst en onrust bij de inwoners van het dorp.

Burgemeester László Toroczkai was dan ook een groot voorstander van het hek dat de Hongaarse premier Viktor Orban op de grens liet bouwen. Hoewel het aantal vluchtelingen dat de grens in Asotthalom oversteekt door het hek fors is afgenomen, besliste de burgemeester toch om nog enkele moslim-onvriendelijke maatregelen te nemen.

Zo is het voortaan verboden on islamitische kleding te dragen en mag er ook niet meer opgeroepen worden tot gebed. Hoewel er op dit moment maar 2 moslims in de gemeente worden, maakte Toroczkai ook een eventuele bouw van een moskee ongedaan. Ook elk teken van affectie tussen homo’s is voortaan verboden.

‘Ons dorp staat in de eerste plaats open voor mensen uit West-Europa’, vertelt Toroczkai aan de BBC. ‘Moslims hebben we hier absoluut niet nodig. We willen onze tradities bewaren en als hier grote groepen moslims zouden neerstrijken, zullen die toch niet in staat zijn om zich te integreren.’

‘We zien dat overal in Europa moslims moeite hebben om zich te integreren en dat willen we in ons dorp vermijden. Ik zou graag hebben dat Europa aan de Europeanen toebehoort, Azië aan de Aziaten en Afrika aan de Afrikanen. eenvoudig is het’, aldus nog de burgemeester.

Volgens juristen zijn de maatregelen in strijd met de Hongaarse grondwet. Volgende week zal de Hongaarse regering haar licht laten schijnen over de zaak.