Opnieuw vraag om onschendbaarheid Christian Van Eyken op te heffen
Foto: Photo News

Het ziet ernaar uit dat Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF) eerstdaags opnieuw zijn parlementaire onschendbaarheid verliest. Dat zou dan de derde keer zijn op goed een jaar tijd.

Het parket vraagt namelijk de doorverwijzing van Van Eyken naar de correctionele rechtbank in de zaak van de van de doodslag op Marc Dellea. Dat heeft Belga maandag uit goede bron vernomen. Van Eyken wordt er samen met Sylvia B. van beticht Marc Dellea te hebben vermoord. Zelf houdt Van Eyken zijn onschuld staande.

Even terug naar begin 2016. Toen besliste het Vlaams Parlement de parlementaire onschendbaarheid van Christian Van Eyken op te heffen in het kader van het onderzoek naar de moord op Marc Dellea. Dellea was de man van Van Eykens parlementaire medewerkster Sylvia B.

De 45-jarige Marc Dellea werd op 8 juli 2014 dood aangetroffen in zijn appartement in Laken. Hij bleek een kogel in het hoofd te hebben gekregen. Eerst werd Sylvia B. aangehouden, nadien ook Christian Van Eyken zelf. Uit het onderzoek was immers gebleken dat Marc Della en Sylvia B. op scheiden stonden, onder meer omdat Sylvia B. een relatie had met Van Eyken.

Enkele maanden later verloor Van Eyken een tweede tweede keer zijn parlementaire onschendbaarheid omdat er gesjoemeld zou geweest zijn met de diploma’s van zijn medewerkster Sylvia B. Die zaak rond schriftvervalsing komt voor op 24 april 2017.

Nu riskeert Van Eyken een derde keer zijn onschendbaarheid te verliezen, een tweede keer in de moordzaak rond Marc Dellea. Vorig jaar had de opheffing enkel betrekking op het mogelijk maken van onderzoeksdaden, nu zou het parket de doorverwijzing naar correctionele rechtbank vragen. Het is de commissie voor de Vervolgingen in het Vlaams Parlement die zich woensdag over de kwestie zal buigen en een advies moet uitbrengen.