David Beckham in opspraak door FootballLeaks
Foto: AP
De stervoetballer zou als ambassadeur voor VN-kinderrechtenorganisatie Unicef niet gemaakte kosten hebben gedeclareerd. Dit blijkt uit gelekte e-mails. Ook zou Beckham in februari 2016 een privé-jet à £17,000 hebben geëist van de BBC om op te treden in een tv-show.

Het Unicef-ambassadeurschap van David Beckham blijkt vooral geld en een positief imago op te moeten leveren voor Beckham. Documenten die werden gepubliceerd door FootballLeaks onthullen dat Beckham niet-gemaakte reiskosten à 6.685 pond in rekening heeft gebracht bij de VN-organisatie Unicef. Ook maakte de Britse krant The Independent maandag bekend dat Beckham afgelopen week geëist heeft om in een privé-jet (kosten: £17,000) naar het BBC programma, de Graham Norton Show, te worden gevlogen. Beckham promootte zijn werk voor Unicef in hetzelfde programma in 2015. 

Der Spiegel kwam aan de FootballLeaks data en overhandigde het aan het Europese netwerk van onderzoeksjournalisten EIC. Volgens NRC, onderdeel van het onderzoeksnetwerk EIC, blijkt uit de documenten dat Beckham niet altijd even toegewijd is aan zijn Unicef-ambassadeurschap, graag maar zo kort mogelijk in een land blijft en liefst in nog luxueuzere resorts overnacht dan vijfsterrenhotels. 

In de gelekte emails staat onder meer dat hij probeerde om zijn liefdadigheidswerk te gebruiken in een campagne om tot ridder te worden geslagen. In een e-mail zou hij de Honours Committee die de benoeming regelt flink hebben uitgescholden ('unappreciative cunts') nadat hij niet werd genomineerd in 2013 en wijst andere awards van de hand: 'Tenzij het om het ridderschap gaat, fuck off.'

Ook weigerde Beckham eerst een persoonlijke bijdrage te leveren aan het Unicef-fonds '7 Fund' dat werd opgericht op het moment dat hij tien jaar als ambassadeur werkt voor Unicef. Hij zou dit overigens later wel gedaan hebben maar onduidelijk is om welk bedrag het gaat. Daarnaast gebeurde het pas na flink aandringen van zijn PR-adviseur. Beckham heeft naar schatting een vermogen van 335 miljoen euro. Unicef heeft inmiddels een statement verstuurd waarin zij Beckham en zijn werk als Unicef-ambassadeur verdedigen en zegt 'extreem trots te zijn' op Beckham.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in