Luchtvaartmaatschappijen vervoeren opnieuw toeristen uit landen met inreisverbod
Foto: AP

Nadat een federale rechter het inreisverbod blokkeerde, zijn luchtvaartmaatschappijen van over de hele wereld zaterdag weer begonnen met het vervoeren van passagiers uit de zeven betrokken landen.

Qatar Airways en Egyptair lieten aan hun klanten weten dat wie over een geldig visum of verblijfsvergunning beschikt, naar de VS kan vliegen.

Ook Swiss International liet opnieuw alle toeristen met de nodige reisdocumenten aan boord van hun vliegtuigen richting de Verenigde Staten, klonk het zaterdag in een mededeling. ‘Voor nu is het voor alle reizigers met geldige reisdocumenten toegestaan om te vliegen met alle Swiss-vluchten naar de VS’, liet de Zwitserse dochtermaatschappij van Lufthansa weten.

Rechter

Vorige week vrijdag stelde Donald Trump een inreisverbod voor zeven moslimlanden in. Inwoners uit Somalië, Soedan, Syrië, Irak, Libië, Jemen en Iran mochten door deze beslissing niet meer afreizen naar de VS. Luchtvaartmaatschappijen zagen zich door deze immigratiestop en inreisverbod verplicht om passagiers te weigeren.

Maar een Amerikaanse federale rechter uit Seattle heeft het inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden tijdelijk geblokkeerden ging daarmee in op de vraag van de staten Washington en Minnesota, die een klacht tegen deze beslissing hadden ingediend.

Hoewel het inreisverbod nu tijdelijk geblokkeerd is, heeft het Witte Huis al laten verstaan dat er tegen deze beslissing zo snel mogelijk beroep zal worden aangetekend.