Canadezen vormen ‘vredeskring tegen terreur’ rond getroffen moskee
Foto: Michael Hudson

Honderden Canadezen hebben vrijdag een kring gevormd rond de moskee in Québec, die onlangs getroffen werd door een terreuraanslag. ‘Geen haat, geen geweld’, klonk het.

Tijdens een terreuraanslag op een moskee in het Canadese Québeckwamen een week geleden zes mensen om het leven. De gewapende daders drongen rond acht uur het gebedshuis binnen en openden het vuur op de gelovigen, die op dat moment massaal aanwezig waren in de moskee voor het avondgebed. Er vielen zes doden en acht gewonden.

Het was niet de eerste keer dat de moskee het mikpunt was van een haatactie. Vorig jaar in juni werd aan de deur een varkenskop gehangen met de boodschap ‘Smakelijk eten’, als verwijzing naar het islamitische verbod op het eten van varkensvlees.

Om hun solidariteit met de moslimgemeenschap te benadrukken, besloten honderden Canadezen om de getroffen moskee symbolisch te beschermen door een grote vredeskring te vormen rond het gebouw.

Verschillende geloofsgemeenschappen vormden een deel van de menselijke ketting. Yael Splansky, de rabbijn die het initiatief nam voor de actie, was bijzonder tevreden over de opkomst. ‘We zijn hier met velen om te laten zien dat geen enkele Canadees bang moet zijn om te bidden of naar zijn gebedshuis te gaan. Geen haat, geen geweld, geen intolerante houding. Dat is wat wij wilden laten zien.’

Ook op andere plaatsen in het land werden menselijke kettingen rond gebedshuizen of islamitische informatiecentra gevormd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig