Professor Urbain Claeys overleden
Foto: Toerisme Vlaanderen - Youtube

In de nacht van woensdag op donderdag is professor Urbain Claeys op 79-jarige leeftijd overleden.

Claeys doceerde sociologie in Leuven - hij behoorde tot de sociologenschool van Frans Van Mechelen - en was erg hard bezig met het meten en later het stimuleren van de participatie van de Vlamingen aan de sport, toerisme en cultuur.

Hij was een van de motoren achter de Sport-voor-allen-acties van de Vlaamse overheid (Bloso) in de jaren zeventig en tachtig.

Van 1988 tot 2002 was Claeys administrateur-generaal van het Vlaams Commissariaat Generaal voor Toerisme, de voorloper van wat vandaag Toerisme Vlaanderen is.

Hij was ook de grote bezieler van het toeristische programma ‘Vlaanderen Vakantieland’.

’Urbain was een internationaal gerespecteerde autoriteit op het vlak van toerisme, een echte gangmaker voor de ontwikkeling van het toerisme in Vlaanderen’, roemt huidig administrateur-generaal van Toerisme Vlaanderen Peter De Wilde zijn voorganger.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois prijst zijn grote verdiensten voor het Vlaamse toerisme. ‘Urbain Claeys was een pionier’, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts dan weer. ‘Toen hij in 1988 bij het Commissariaat Generaal begon, was dit een bescheiden dienst met een kleine ploeg medewerkers. Het is in grote mate aan Urbain te danken dat Toerisme Vlaanderen vandaag een slagkrachtige organisatie is die Vlaanderen op de kaart zet.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig