Opnieuw verschillende doden bij gevechten in Oost-Oekraïne
Een legertank in Avdiivka. Foto: AP

In Oost-Oekraïne zijn bij nachtelijke gevechten tussen pro-Russische separatisten en regeringstroepen op verschillende plaatsen slachtoffers gevallen.

Het Oekraïense leger verloor zes soldaten en 18 anderen werden verwond. Dat deelden de autoriteiten vrijdag in Kiev mee.

In de industriestad Avdiivka kwamen door artilleriebeschietingen twee burgers om en werden er drie verwond, onder hen een buitenlandse persfotograaf. Ook rond de havenstad Marioepol werd er gevochten.

In de door separatisten gecontroleerde stad Donetsk werden daan weer twee burgers gedood en 14 anderen gewond. Het Oekraïense leger zou raketwerpers ingezet hebben.

Rusland beschuldigt Oekraïne

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beticht Kiev ervan de strijd in het Donetsbekken te zijn begonnen en zo de wapenstilstand te hebben geschonden. De Russische Justitie onderzoekt de incidenten, zei woordvoerster Maria Sacharova volgens het persbureau Tass.

Moskou beschouwt de aanval als een ernstige schending van het volkenrecht. Sinds het weekeinde is de situatie in het sinds 2014 durende conflict weer verscherpt. Volgens VN-cijfers kostte de oorlog tot nog toe aan 10.000 mensen het leven.