Fillon: ‘Ze zoeken geen gerechtigheid, ze willen me kapot’
François Fillon. Foto: Photo News

Terwijl het onderzoek naar de valse tewerkstelling van François Fillons vrouw en kinderen voortgaat, blijft de populariteit van de Franse presidentskandidaat dalen. Fillon zelf wil ondertussen niet toegeven aan de ‘vernietigingspoging’ tegen zijn persoon.

De Franse politie zou vandaag opnieuw huiszoekingen uitgevoerd hebben in het onderzoek naar ‘PenelopeGate’, deze keer in de Senaat. Ondertussen blijven de beschuldigingen zich uitbreiden. Gisteren raakte bekend dat het financieel parket nu onderzoekt of Fillon (62) naast zijn vrouw ook zijn kinderen betaalde voor parlementair werk dat ze nooit verrichtten.

Een nieuwe opiniepeiling wijst ondertussen uit dat de overgrote meerderheid van de Franse kiezers vindt dat de oud-premier uit de race voor het Elysée moet stappen. Eén van Fillons getrouwen, senaatsvoorzitter Gerard Larcher ontkende op Twitter nog de berichten dat hij zijn steun zou intrekken, maar het is duidelijk dat een plan B bij hun partij Les Républicains geen taboe meer is.

Een deel van de partij zou willen dat Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux en door Fillon geklopt in de voorverkiezingen, overneemt. Die zou daar zelf echter niet om staan te springen. Een andere optie is om nieuwe voorverkiezingen te organiseren.

Fillon: ‘Ze willen de stem van rechts afpakken’

Gisteren dook op de koop toe een bezwarend interview van Penelope Fillon op met de Britse krant The Telegraph uit 2007 opnieuw op. ‘Ik ben nooit zijn assistent geweest of wat dan ook. Ik hou me niet bezig met zijn communicatie’, erkent de Britse daarin.

Gisteravond beloofde Fillon zelf op een campagnebijeenkomst in het noordoosten van Frankrijk nog om de ‘vernietigingspoging’ tegen hem te bestrijden. ‘Deze mensen zoeken geen gerechtigheid’, verklaarde hij aan een zeshonderdtal aanhangers. ‘Ze willen me kapotmaken, en verder dan mijn persoon, rechts kapotmaken en haar stem afpakken.’

‘Deze aanvallen komen niet uit het niets, ze werden voorbereid in de achterkamertjes’, aldus Fillon, die beloofde ‘alle vragen van de speurders te beantwoorden en alle informatie met hen te delen die ze nodig hebben om de waarheid te ontdekken’.