Trump-boycot Antwerps café haalt internationale media
Café Zeezicht bant ‘Amerikaanse’ producten. Foto: joris herregods

Het populaire Antwerpse café Zeezicht bant alle Amerikaanse producten zoals Coca Cola, en chips van Lay’s. De opvallende boycot bleef niet onopgemerkt.

Een Antwerps café is boos op Donald Trump en bant daarom Amerikaanse producten als Coca-Cola. ‘Er moet iets gebeuren. Dat is onze overtuiging’, zei Babs Cossaert, één van de drie eigenaars van café Zeezicht op de Antwerpse Dageraadplaats, aan De Standaard.

‘Wij verkopen enkel producten waar we honderd procent achter staan. Het beleid van Trump wordt hier aan de toog vaak bekritiseerd. Maar het lijkt een beetje hypocriet om daar gezellig over te praten met een Coca Cola erbij, of met een croque monsieur met Heinz Ketchup.’

‘Eerste actie’

De opmerkelijke actie werd ook opgepikt door buitenlandse media, met op kop The Washington Post. ‘Trump mag dan wel dreigen protectionistische handelsbarrières op te werpen, de eerste actie komt mogelijk van een Antwerps café’, staat er te lezen.

‘De taal van Trump is economisch, dus willen we in dezelfde taal antwoorden’, zegt eigenaar David Joris aan The Washington Post. ‘Maar we hebben niets tegen Amerikanen, of tegen Amerika, of tegen Amerikaanse producten. Ik hou er net van om Coca-Cola te drinken in de zomer. Ik hou van Bob Dylan. Ik werk graag op Apple-producten. Het is gewoon een statement.’

Ook andere buitenlandse media konden het nieuws van de boycot smaken. Zo verscheen café Zeezicht niet enkel in de Nederlandse Telegraaf, maar ook in het magazine Newsweekonline. Het nieuws geraakte zelfs tot op Indonesische nieuwssites zoals CNN Indonesia en Merdaka en het Pakistaanse Daily Pakistan.