Twee Belgische projecten genomineerd voor Mies van der Rohe Award
Sportcentrum La Fraineuse Foto: Baukunst

Onder de veertig projecten die de shortlist voor de Mies van der Rohe Award 2017 hebben gehaald, tellen we ook twee Belgische namen. De tweejaarlijkse prijs genoemd naar de bekende Duitse architect geldt als de officiële Europese architectuurprijs.

Een van de genomineerde projecten is het sportcentrum La Fraineuse, op het gelijknamige kasteeldomein in Spa, dat architect Adrien Verschuere ontwierp met Baukunst en Bureau Bouwtechniek.

Architectuurrecensent Koen Van Synghel: ‘Het sportcomplex bestaat uit drie delen. Er is het ensemble dat tegen de helling en de kasteelkelder aanleunt. Daarnaast is er een trapeziumvormige bergruimte en nog een cafetaria die zich met grote glaspartijen opent naar het landschap. Het gigantische, zwarte, stalen dakgebinte ligt als een dikke Luikse wafel boven deze drie autonome volumes. Het houdt ze in het gelid en verbindt ze tot een krachtig ensemble. Op sommige plaatsen zweeft het dak. Spleten werpen daglicht op de overdekte buitenruimtes.’

Twee Belgische projecten genomineerd voor Mies van der Rohe Award

Een tweede project in ons land dat kans maakt op de prestigieuze onderscheiding is het wooncomplex Navez in Schaarbeek, een realisatie van de bureaus MSA en V+. Het strakke passiefgebouw met opvallende witte gevel herbergt vijf woningen met zowel gemeenschappelijke als private binnen- en buitenruimtes.

O.M.A., het bureau van Rem Koolhaas, is geselecteerd met twee projecten: enerzijds het Fondazione Prada in Prada, anderzijds het Timmerhuis in Rotterdam.

Uit de shortlist worden vijf finalisten geselecteerd die vervolgens worden bezocht door de jury geleid door de Britse architect Stephen Bates. Op 26 mei wordt verkondigd wie de winnaar wordt van de vijftiende editie en 60.000 euro wint. Die bekendmaking vindt plaats in het Barcelonapaviljoen, een van de bekendste werken van de architect.

In 2015 ging de titel naar de Philharmonic Hall in het Poolse Szczecin.