Na de uitspraak van de Raad van State schuift de Franstalige meerderheid in Linkebeek schepen Yves Ghequiere naar voren als opvolger van de niet-benoemde burgemeester Damien Thiéry. Dat heeft Damien Thiéry gezegd op een persconferentie in de Kamer. De vicieuze circel lijkt daarmee doorbroken.

De Raad van State besliste dat in deze bestuursperiode Damien Thiéry niet rechtsgeldig benoemd kan worden als burgemeester van Linkebeek. Gevolg was dat Eric De Bruycker (Prolink) de sjerp blijft dragen tot er een nieuwe, wettelijke voordracht gebeurt. De oppositie vreesde dat Thiéry de uitspraak opnieuw zou aanvechten, maar dat blijkt niet het geval.

De Franstalige meerderheid draagt nu zelf Yves Ghequire voor als nieuwe burgemeester. De Vlaamse oppositie Prolink zei gisteren in een reactie te hopen dat de Franstalige meerderheid dat zou doen. 'Ik hoop dat hiermee de communautaire rust in Linkebeek eindelijk terugkeert', reageert gemeenteraadslid Rik Otten van Prolink.

Momenteel is Ghequire schepen van onder meer ruimtelijke ordening, huisvesting en mobiliteit.

Ghequière is de nummer twee van de Franstalige meerderheid en de man die eerder de sjerp weigerde uit loyaliteit met zijn kopman. De Bruycker werd in 2015 benoemd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA), nadat ze eerder geprobeerd had om Ghequière op de burgemeestersstoel te krijgen – zonder succes.

De lijst LB (LinkeBeek) met Thiéry op één en Ghequière op twee won bij de nieuwe verkiezingen van 13 december 2015 in de faciliteitengemeente alle dertien verkiesbare zetels.

De zaak draait om het niet respecteren van de taalwetgeving bij het versturen van oproepingsbrieven. Telkens als de gemeenteraad van Linkebeek – waar de Franstaligen in de meerderheid zijn – Thiéry benoemde, vernietigde de Vlaamse regering die beslissing. Thiéry trok daarop naar de Raad van State, maar beet daar al twee keer in het zand.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig