Moreau laat sjerp vallen voor Publifin
Stephane Moreau Foto: BELGA

Stephane Moreau, die onder vuur kwam te liggen in de Publifin-affaire, doet afstand van zijn functie als burgemeester van het Luikse Ans.

Stephane Moreau heeft beslist om op te stappen als burgemeester van de Waalse stad Ans, dat hij sinds 2011 bestuurde. Hij kwam onder vuur te liggen in de Publifin-affaire. Moreau behoudt wel zijn positie als manager bij Nethys.

Naar eigen zeggen wil Moreau zo 'anticiperen op de beslissingen die onlangs werden genomen door de Waalse regering'. Hij verwijst daarmee naar de decumul van een schepen- of burgemeestersambt met de leiding van een bedrijf dat met overheidsgeld werkt, die de regering wil invoeren.

Aan de beslissing van Moreau zijn intensieve gesprekken met Elio Di Rupo, Jean-Claude Marcourt, en lokale Luikse politici vooraf gegaan. Moreau zelf spreekt van een 'verscheurende maar onvermijdelijke keuze'. 'Mijn politieke activiteiten konden het bedrijf dat ik leid en dat ik heb grootgemaakt samen met mijn collega's en de honderden en nu zelfs duizenden werknemers, schade berokkenen.'

Vorige week schreef onze krant al dat Moreau al langer onder vuur lag. De argumenten die zijn medestanders toen aanhaalden, blijven dezelfde. ‘We worden al jarenlang gediaboliseerd,’ klonk het bij Moreau. Nog in Villa Politica luidde het bij PS-kamerfractieleider Laurette Onkelinx dat Moreau niet kon aanblijven. ‘Ik denk dat hij een stap opzij moet zetten,’ zei zij.