Derde dode op week tijd op Lesbos
Foto: AFP

Op het Griekse eiland Lesbos is voor de derde keer in een week tijd een dode gevallen in een vluchtelingenkamp. Dat klaagt Dokters van de Wereld dinsdag aan.

De drie vluchtelingen, twee adolescenten en een man van 46, stierven vermoedelijk als gevolg van giftige dampen die vrijkomen omdat de vluchtelingen, die leven in tentjes, geïmproviseerd materiaal verhitten in de hoop zichzelf te verwarmen.

De Griekse eilanden kregen de voorbije weken te maken met een stevige winterprik. Voor het eerst in jaren sneeuwde het er. Op Lesbos dalen de temperaturen ‘s nachts tot onder nul, en op de tenten in het vluchtelingenkamp van Moria ligt er sneeuw. Dinsdag werd aangekondigd dat het kamp geëvacueerd wordt.

‘Goed nieuws, maar jammer genoeg gebeurt dat veel te laat. De ergste wintermaanden liggen intussen achter de rug. Dit had stukken eerder moeten gebeuren’, aldus Pierre Verbeeren, directeur van Dokters van de Wereld België.

Er ligt trouwens nog een jongen op de afdeling intensieve zorgen van een ziekenhuis nadat teams van Dokters van de Wereld hem maandag met zeer lage zuurstofwaarden hadden aangetroffen in een tent.

De ngo benadrukt dat een veilige en degelijke opvang het minimum moet zijn voor de mensen die aankomen in Griekenland.