Nettoloon vervangt ecocheques
Foto: BELGA

Tegen januari 2018 krijgen werknemers in plaats van ecocheques geld op hun rekening gestort. De vier regeringspartijen N-VA, CD&V, Open VLD en MR hebben daar samen een wetsvoorstel over ingediend, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Net als op de cheques moeten de bedrijven op de ecovergoeding geen belastingen of sociale lasten betalen. ‘Het is dus niet zo dat werknemers moeten vrezen voor loonverlies omdat de werkgever zo’n vergoeding niet meer fiscaal voordelig zal vinden’, zegt Open VLD-Kamerlid Egbert Lachaert.

De regeringspartijen willen van de vouchers af omdat ze veel kosten en rompslomp met zich meebrengen. ‘Werkgevers betalen administratieve kosten, handelaars hoge commissies. En veel werknemers vergeten ze uit te geven voor ze vervallen zijn.’

Vaak was de link met ecologie of duurzaamheid ook helemaal weg bij de aankopen, zegt Lachaert. ‘Winkels gingen daar heel creatief mee om.’

Ongeveer 1,45 miljoen Belgen ontvangen elk jaar ecocheques, voor een bedrag van maximaal 250 euro per jaar.

De afschaffing van ecocheques staat al langer op de agenda, maar ze botste vooral op weerstand van de Franstalige liberalen. De ecocheques werden in 2009 ingevoerd om de hoge loonbelastingen in ons land te omzeilen, net zoals de maatijdcheques daarvoor. Naast extra koopkracht moesten ze de aankoop van ecologische producten stimuleren.

De Vlaamse regeringspartijen willen ook nog de maaltijdcheques vervangen zien door nettoloon, maar daarover is nog geen akkoord.

Voor de uitgiftebedrijven - zoals Sodexo of Edenred - zou de hervorming een streep door de rekening zijn. Bij de Voucher Issuers Association (VIA), de vereniging van de uitgevers van de cheques, wordt dinsdag ontgoocheld gereageerd. 'De ecocheques zijn een groot succes. Ze hebben een uitgiftewaarde van 232 miljoen euro, die vooral in de lokale Belgische economie geïnjecteerd wordt. Liefst 41 procent van de uitgaven gebeurt bovendien in de kleinhandel', klinkt het.

De uitgevers benadrukken ook dat ze 30 miljoen euro geïnvesteerd hebben in de digitalisering van de cheques, en dat de administratieve kosten hierdoor al met 41 miljoen euro gedaald zijn. Ze vragen dan ook een behoud van het systeem.