Vlaamse klimaatwetenschapper voorspelt jaarlijkse superstorm
Foto: Gerry De Jonghe

De klimaatverandering zal er volgens de toonaangevende Vlaamse klimaatwetenschapper Wim Thiery voor zorgen dat er jaarlijks een superstorm plaatsvindt. Dat heeft hij gezegd in een interview met VRT. Normaal gezien komt een dergelijke storm slechts één keer in de vijftien jaar voor.

De opwarming van de aarde zal een toename betekenen van extremen. Dat is althans de voorspelling van de Vlaamse klimaatwetenschapper Wim Thiery. “De klimaatverandering zal zware stormen versterken en in de toekomst zullen ze ook in frequentie toenemen als we CO2 blijven uitstoten,” aldus Thiery. Voor het onderzoek van Thiery was het onmogelijk om dergelijke stormen te voorspellen. Thiery ontwikkelde echter een model om de frequentie van die stormen te berekenen.

“Als we uitgaan van een “business as usual”-scenario, waarbij de uitstoot van broeikasgassen verder blijft stijgen, zal een superstorm die in het huidige klimaat een keer om de vijftien jaar plaatsvindt, op het einde van de eeuw daar jaarlijkse kost zijn”, voorspelt hij.

Intensere regenval tijdens Belgische zomermaanden

Ook voor de Belgische zomers ziet het er niet goed uit volgens Thiery’s voorspellingen. “Als we evenveel CO2 blijven uitstoten, zullen we in België te maken krijgen met gevolgen zoals een stijgende zeespiegel, meer frequente en intense hittegolven, een verlies aan biodiversiteit en een groter overstromingsrisico.”

In België mogen we in de zomermaanden ook intensere regenval verwachten. “De voorspelde toename in intense neerslag en de stijging van de zeespiegel zorgen er samen voor dat het risico op overstromingen hier gevoelig zal toenemen. Dit zal vooral te merken zijn aan de kust en in de laaggelegen gebieden van België, zoals West- en Oost-Vlaanderen en delen van Antwerpen”, vertelt Thiery. Zonder de maatregelen die we nu al grotendeels hebben genomen, zoals het aanleggen van dijken, zouden die gebieden onder water komen te staan.

Kunnen we er nog iets aan doen?

“Hoe extreem de toename van superstormen, hittegolven of zware regenval uiteindelijk zal zijn, hangt af van hoeveel CO2 we de komende jaren nog zullen uitstoten. Als we voortdoen zoals we bezig zijn, kan de stijging van de zeespiegel meer dan tien meter zijn. Maar het kan ook minder dan een halve meter zijn. Ik moet eerlijk zijn: dat is enkel bij een sterke afname van de broeikasgasuitstoot”, vertelt Thiery.

Ontbossing en bannen verbrandingsmotor

“In zo’n scenario mag er, bijvoorbeeld, binnen enkele jaren geen ontbossing meer zijn of mogen we binnen de tien jaar niet meer met een verbrandingsmotor rijden. Zo ver staan we helemaal niet. Integendeel: sommige vandaag geobserveerde gebeurtenissen, zoals het smelten van het ijs op Groenland, waren ons worst -case scenario een aantal jaar geleden. We moeten dus beter doen en vermijden wat we kunnen vermijden.”