RECENSIE. Gezellig branden in de hel
Foto: Koen Bauters
Jonas Winterland legde de vinger op de zere wonde van deze door burn-outs en prestatiedruk gedomineerde tijden. Het publiek luisterde aandachtig en knikte instemmend.

'Ik wil vanavond jullie spirituele gids zijn', sprak Jonas Winterland de AB Club toe. Hij deed dat half grappend, maar er zat een grond van waarheid in. De West-Vlaamse Leuvenaar is een integere performer, niet bang om zich van zijn kwetsbaarste kant te tonen. ‘Laag in rendement zijn: meer wil ik niet’, zong hij over zijn eigen burn-out en daarmee vatte hij het gevoel dat veel van zijn generatiegenoten (dertigers) delen, perfect samen. Het leverde hem voelbaar respect op van het publiek in de AB Club. Dat ging vervolgens moeiteloos overstag voor ‘Branden in de hel’, dat met zijn grappige tekst en catchy refreintje uitnodigde tot een potje meezingen. U dacht dat Raymond van het Groenewoud het monopolie had op melodietjes die uren na beluistering nog steeds met geen stokken uit je hoofd te krijgen zijn? Wij ook. Maar dankzij Jonas Winterland zijn we, terwijl we dit schrijven, nog altijd gezellig aan het branden in de hel.

Over zijn West-Vlaamse roots zong hij ‘Niemandsland’, dat gedijde op zachte elektronica en de montere tonen die Jasmijn Lootens uit haar cello plukte. In ‘Duizend jaren zonder zon’ klonk Winterland hees en licht grommend, als een Nederlandstalige Eels - ja hoor, die vergelijking houdt ook op deze nieuwe plaat nog altijd stand.

Er kwam ook wat ouder werk voorbij. Tijdens ‘Niemand vraagt zich af’, een nummer over de onontkoombaarheid van afscheid nemen, zagen we meerdere kroppen in de keel weggeslikt worden. ‘Dokter alstublieft’ klonk snel en hoekig, met opnieuw die pittige cello erbij. ‘Het meisje uit het lied’ - die fijne ode aan Mia, Suzy en Irene - was een mooie afsluiter van een concert dat intieme breekbaarheid aan vrolijke zelfrelativering wist te koppelen. Een magische combinatie.

Jonas Winterland: cd-voorstelling ‘Liever uit balans’

Gezien op vrijdag 27 januari in Ancienne Belgique, Brussel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in