AZ Sint-Maarten leert kappers omgaan met noden van kankerpatiënten
Foto: Photo: Tom Palmaers

Twintig professionele kappers worden opgeleid om tegemoet te komen aan de specifieke noden van kankerpatiënten: welke producten ze kunnen gebruiken, welke nevenwerkingen er kunnen optreden en hoe ze kankerpatiënten ook psychosociaal kunnen bijstaan.

De dienst medische oncologie van het AZ Sint-Maarten werkt samen met het Institute for Professional Care (IFPC) VZW en UBK (Unie voor Belgische kappers) om kankerpatiënten professionele huid- en haarverzorging op maat te kunnen bieden. Het oncologisch team van het ziekenhuis verzorgt een groot deel van het lesprogramma. Het doel van het project is om het zelfbeeld van kankerpatiënten te verbeteren. Zij krijgen het immers niet enkel lichamelijk, maar vaak ook psychologisch zwaar te verduren. Het traject voor kappers komt er als logisch gevolg op een eerdere opleiding voor schoonheidszorgen. Weinig kappers hebben kennis in huis om met personen getroffen door kanker om te gaan.

Tot twintig kappers krijgen een jaar lang les van het multidisciplinair oncologisch team van het ziekenhuis. Ze lopen stage, maken een eindwerk en krijgen een kwaliteitslabel. Dankzij de opleiding kunnen zij ervoor zorgen dat patiënten na hun opname in goede handen zijn voor hun gevoel van “well-being”. De opleiding houdt rekening met de medische achtergrond en specifieke noden van mensen met kanker. “Deelnemers leren onder meer de juiste producten kennen en gebruiken bij kankerpatiënten”, zegt Katleen Vanderbeken, directeur van IFPC. “Wat mag? Wat mag niet? Ook communicatie vormt een belangrijk onderdeel. Hoe ga je om met de patiënt: Wat zeg je? Wat zeg je niet? Wat vraag je en wat niet?” Ook thema’s zoals hygiënische maatregelen, nevenwerkingen, psychosociale aspecten, zelfzorg, stress en palliatieve zorg komen aan bod.”

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in