Surf in alle anonimiteit met Firefox Focus
Foto: mvdv
Van de browser Firefox is een speciale mobiele versie verschenen waarmee je volkomen anoniem webpagina’s kan bezoeken. Advertenties worden geblokkeerd, sites kunnen jou niet meer volgen, en na afloop wordt de hele sessie met één druk op de knop gewist.

Firefox Focus, voorlopig alleen beschikbaar voor iOS, is de ideale browser voor die surfmomenten waarop je liever niet hebt dat er iemand meegluurt. Wanneer je op de iPad op zoek gaat naar een verlovingsring bijvoorbeeld, of naar leuke kerstcadeaus voor de kinderen (om een paar brave scenario’s te noemen). Als je dat via Firefox Focus doet kan je partner of kroost onmogelijk achterhalen welke producten je hebt bekeken.

Trackers blokkeren

Later zal je ook geen advertenties over deze spullen meer onder ogen krijgen. Zogeheten ad trackers worden namelijk automatisch geblokkeerd, net als analytics trackers en social trackers, zodat websites geen informatie over jou en je surfgedrag kunnen verzamelen. Dat is niet alleen goed nieuws voor je privacy, het zou de browser ook gevoelig sneller moeten maken.

De meeste andere browsers beschikken tegenwoordig ook wel over een privévenster (Safari) of incognitotabblad (Chrome), maar die functies werken volgens Firefox-ontwikkelaar Mozilla vaak minder doeltreffend en zijn bovendien te complex. Van dat laatste kan je Firefox Focus bezwaarlijk betichten. Je kan immers maar twee dingen doen: 1) koers zetten naar een website, en 2) na afloop op de knop Erase drukken om je surfgeschiedenis, cookies, ingevoerde wachtwoorden en alle andere sporen compleet te wissen.

Spreekt de technologie achter Firefox Focus je wel aan, maar mis je toch wat mogelijkheden van Safari? Weet dan dat je de privacyfuncties van Focus eenvoudig aan Apples browser kan toevoegen, dankzij de Content Blocking Extensions die Safari sinds iOS 9 ondersteunt. Hiervoor ga je als volgt te werk:

  • Download en installeer Firefox Focus.
  • Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen, Safari en selecteer Materiaalblokkeringen.
  • Zet bij Firefox Focus het schakelaartje om en de extensie is geactiveerd.