Peeters: ‘Hogere boetes voor sjoemelsolden’

Hoe echt zijn de forse kortingen tijdens de solden? Na Mediamarkt komt ook Mango in het vizier na nieuwe klachten over gesjoemel.

Nu de soldenperiode op haar einde loopt, worden consumenten om de oren geslagen met steeds hogere kortingen, vaak tot 70 procent. Maar in de praktijk blijkt een aantal van die kortingen vals.

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) wil nu hogere boetes voor handelaars sjoemelen met solden. Vandaag riskeren ze boetes van 1.500 tot 60.000 euro. ‘Maar de minister gaat vragen om het maximumbedrag van 60.000 op te trekken, zodat winkeliers twee keer zullen nadenken voor ze de klant bedotten’, zegt Miet Deckers, de woordvoerster van Peeters. ‘We gaan ook de Economische Inspectie vragen om meer en strenger te controleren. Vooral in de soldenperiode.’

Geen korting

De maatregel is een reactie op nieuwe klachten van een lezer van De Standaard over de Spaanse ­kledingketen Mango. . De lezer speelde onze redactie etiketten door van vier kledingstukken uit de winkel in Antwerpen (zie foto). De soldenprijs lag daarbij niet lager dan de normale prijs. Als je het felrode kortingsticketje wegkrabt, merk je dat de originele prijs exact dezelfde is. Van korting is geen sprake.

Een tweede controle in de Mango-winkel in de Brusselse Nieuwsstraat levert al snel twee extra verdachte items op. Al is de gebruikte marketingtactiek hier iets subtieler. Boven op het originele ticket werd eerst een wit etiket met een hogere prijs geplakt, om daarna met een nieuw rood kortingstickertje de klant het (valse) idee te geven dat hij een goede zaak doet.

Mango zelf ontkent dat. ‘De prijzen op het originele ticket zijn prijzen in Portugal en Spanje. Die liggen steevast lager, onder meer door andere regels voor btw’, zegt manager Svetlana Kuzyukova van de Antwerpse winkel. Maar waarom die prijsverhogingen per product dan zo sterk schommelen en waarom er slechts op één weggekrabd ticket staat dat het om een Spaans/Portugese prijs gaat, blijft desgevraagd onduidelijk.

Moeilijk te bewijzen

‘Dit soort situaties is ons niet onbekend’, zucht Johan Verbelen, woordvoerder van de Economische Inspectie. ‘Of Mango de wet overtreedt? Over individuele dossiers mag ik niets zeggen. Maar door de onlangs gewijzigde wetgeving is het moeilijker geworden om te controleren of de handelaar wel degelijk een lagere prijs vraagt of niet.’

Tot eind oktober 2015 moest de kortingprijs in België lager liggen dan de referentieprijs die gold in de dertig dagen voor de start van de koopjes. Dat was voor de inspecteurs relatief makkelijk te controleren, door prijsopnames of door de boekhouding op te vragen.

Maar onder druk van Europa is die referentieperiode afgeschaft. Sjoemelsolden zijn nu juridisch veel moeilijker vast te stellen. Een winkel mag in de soldenperiode een veel hogere referentieprijs gebruiken dan de normale prijs, zolang die handelaar het jaar voordien in zijn winkel die hoge prijs ‘enige tijd’ toepaste. ‘In de praktijk moeten we nu geval per geval kijken of de korting in de winkel oneerlijk is of niet’, zegt Verbelen.

Mediamarkt

En dat lijkt steeds meer winkels aan te zetten om dit ‘achterpoortje’ in de wet te gebruiken om klanten te lokken met valse kortingen. Enkele weken geleden trok Test-Aankoop al aan de alarmbel na gelijkaardige klachten op Facebook en Twitter, onder meer over ‘valse’ kortingen bij elektronicaketen Mediamarkt.