Het schandaal rond Publifin, een Luikse intercommunale, is een ramp voor de PS. Paul Furlan, minister van Lokale Besturen, kondigde zijn ontslag aan. Zijn positie was onhoudbaar. Magnette spreekt over een revolutie: 'Er zullen honderden mandaten verdwijnen.'

De Waalse PS-minister Furlan kondigde donderdag zijn ontslag aan. Dat werd onmiddellijk goedgekeurd door minister-president Paul Magnette. 'Ik ben geen calimero', benadrukte Furlan op de persconferentie. 'Ik heb altijd mijn eigen lot in handen genomen. Het leven stopt niet als je minister af bent.' Furlan verklaarde vervolgens dat hij tot het einde gesteund werd. 'Tot nu werd ik gesteund door de leden van de regering en de socialistische partij.'

Ook minister-president Magnette stelde even later dat 'Furlan geen enkele politieke fout heeft gemaakt'. 'Furlan was niet betrokken bij een eender welke vorm van belangenvermenging', aldus Magnette.

Revolutie

'Maar door het intense debat is het een persoonlijke zaak geworden. In eer en geweten heeft hij aangekondigd af te treden. Het is een uitzonderlijk, spontaan gebaar die de politiek ten goede komt. Ik ben ervan overtuigd dat zodra het stof is gaan liggen, we zullen zien dat het een uitstekende minister was.'

De minister-president noemde de Publifin-affaire een 'ware revolutie' en kondigde een pak maatregelen aan. 'Er zullen honderden mandaten verdwijnen', aldus Magnette.

Magnette kondigde ook aan dat de opvolger van Furlan deze namiddag bekend wordt gemaakt.

Rollende koppen

Er blijven dus koppen rollen in de affaire-Publifin. Aanvankelijk nam de adjunct-kabinetschef van Waals minister van Lokale Besturen Paul Furlan ontslag. Claude Parementier zou 153.000 euro bruto hebben opgestreken via Nethys, een onderdeel van de omstreden intercommunale Publifin. Het was ‘tot zijn eigen verbazing’ dat hij ontdekte dat zijn adjunct-kabinetschef zelf ook bestuurder was, zei Frulan daarover in L'Avenir.

De PS behield echter het vertrouwen in Furlan zelf. Maar door de toenemende druk bleek zijn positie nu toch niet langer houdbaar. Zo eiste CDH, coalitiepartner in de Waalse regering, gisteren meer duidelijkheid van Furlan. En ook Olivier Maingain (Défi), regeringspartner van de PS in Brussel, had aangekondigd dat zijn positie onhoudbaar was. De oppositie vraagt al langer dat hij opstapt.

Wat is Publifin?

De bal in de affaire-Publifin ging al eind december aan het rollen. Het gaat om een intercommunale die is ontstaan uit verschillende Luikse entiteiten, allemaal actief in de energiedistributiesector. De lokale politici die een zitje hebben in de adviesraden van Publifin werden daar aardig voor verloond. Het ging om bedragen tussen de 1.300 en de 2.800 euro bruto per maand, terwijl ze vaak niet eens aanwezig waren in de vergaderingen. De betalingen liepen sinds midden 2013 en tikten dus aan tot hoge bedragen. In een eerder interview in L’Avenir zei Furlan dat er ingenieuze systemen waren opgezet om aan controle te ontsnappen.