Waar ligt de duurste stad?
De haven van Luanda. Foto: AFP

We denken allemaal aan Londen, New York of Parijs als het over dure steden gaat. Maar volgens een enquête van consultancy Mercer ligt de duurste stad in Afrika. Luanda in Angola was volgens de consultant in 2015 de duurste stad voor expats.

Waarom is net die stad zo duur voor expats? Het antwoord: olie. De stad trekt van over heel de wereld expats aan voor de olie-industrie. ‘En ze betalen allemaal een hoge prijs voor geïmporteerde goederen en veilige leefomstandigheden, ondanks de relatief lage kostprijs van de stad zelf’, zegt Mercer.

Andere steden

De top vijf wordt gedomineerd door financiële centra. Hong Kong staat op de tweede plaats, Zürich op nummer drie, Singapore is vierde en Genève sluit de top vijf af.

Mercer berekent de kosten op basis van 200 items, zoals bijvoorbeeld huizen, transport, voedsel, kleren en entertainment en vergelijkt de prijzen met die van New York.

Volgens consultant ECA International is Juba in Soedan de duurste stad voor expats, gevolgd door Luanda en Zürich. De reden is dezelfde: ‘Het is moeilijk om goederen te importeren in een land waar zoveel conflict is geweest’, zegt Steven Kilfedder, ECA’s manager of Cost of Living and Remuneration Services. ‘Dat jaagt de prijzen de hoogte in.’

Toekomst

‘In de toekomst zal Zürich de Afrikaanse steden waarschijnlijk inhalen. Dat komt door de ontkoppeling van de Zwitserse frank met de euro’, zegt Jon Copestake, hoofd van de EIU survey. Door de veranderingen in de wisselkoers zullen volgens Copestake ook meer Amerikaanse steden in de lijst belanden.

De EIU vergelijkt de prijzen van 160 producten met elkaar, van brood tot een luxewagen.