Alcohol niet meer gratis in parlement
Foto: BELGA

Het Bureau van de Kamer heeft vanmiddag unaniem beslist om alcoholische en andere dranken betalend te maken, zo meldt Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een persbericht.

Een alcoholverbod komt er niet. ‘Het Bureau ziet voorts, na het bekijken van de verbruikscijfers, geen reden om het alcoholgebruik verder te beperken’, klinkt het. ‘Zo blijkt dat de kamerleden gemiddeld 3 glazen bier drinken per maand, en 2 glazen wijn.’

Voorlopig gaat het wel slechts om een principiële beslissing. Hoeveel de kamerleden zullen moeten betalen, is nog niet duidelijk.

De deontologische commissie in de Kamer had de gratis alcohol aangekaart. Terwijl overal op de werkvloer alcohol meer en meer wordt gebannen, was in de koffiekamer in het federaal parlement nog altijd gratis bier en wijn te krijgen. Sterkedrank is er al even niet meer te krijgen.

Herman De Croo (Open VLD) ging er prat op dat hij de gratis drank in de koffiekamer eind de jaren negentig introduceerde in het parlement, net om drankmisbruik te beteugelen. Anders gingen politici ergens anders drinken. Met gratis alcohol werd volgens hem de sociale controle groter.

Vorige week was al duidelijk dat het afschaffen van de gratis alcohol geen grote storm van protest zou veroorzaken bij de parlementsleden. ‘Als de voorzitter dat wil afschaffen, ga ik daar niet van wakker liggen’, zei Meryame Kitir, fractieleider van SP.A. Het was vooral jong CD&V die zich vragen stelde bij de praktijk. Gratis alcohol op de werkvloer is niet meer van deze tijd, klonk het.  Voorzitter Wim Soons reageert dan ook tevreden en hoopt dat het Vlaams Parlement snel volgt.

Want ook in het Vlaams Parlement is bier en wijn gratis in de koffiekamer. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) zei vorige week dat hij niet van plan is om dat te veranderen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig