Al in 2012 werden regels voor repatriëring naar Thailand verscherpt
Het gesloten asielcentrum van Steenokkerzeel Foto: ID/ photo agency

Na verhalen over prostitutie en wangedrag werden in 2012 de regels verscherpt voor repatriëringen naar of via Bangkok. Uit individuele inspectieverslagen die 'De Standaard' kon inkijken, blijkt dat de problematiek toen uitvoerig werd besproken met de verbindingsofficier.

Bij de politiedienst op de luchthaven die vreemdelingen repatrieert zou sprake zijn van een verregaande normvervaging en graaicultuur. Agenten zouden die gedwongen terugkeer wel op een humane manier uitvoeren en geen onnodig geweld tegen vreemdelingen gebruiken, maar sommigen zouden bewust via een vakantieland terugvliegen, (te) dure hotels boeken en prostituees bezoeken. Dat moet blijken uit een audit door de Algemene Inspectie van de federale politie.

'De problematiek Bangkok'

Uit individuele inspectieverslagen die De Standaard kon inkijken, blijkt dat de problematiek in 2012 al besproken werd met de verbindingsofficier te Bangkok (Thailand). Op 19 november hadden leden van de Algemene Inspectie een vergadering met de verbindingsofficier waar ‘de problematiek Bangkok’ uitvoerig aan bod kwam en die ook al in een vernietigende audit uit 2006 ter sprake kwam.

Tijdens de vergadering met de verbindingsofficier werden verscherpte regels opgesteld voor toekomstige escortes. ‘Zowel de aanduiding als de reservatie van het hotel moet gebeuren door de verbindingsofficier, die ook voor het vervoer met de luchthaven moet zorgen’, aldus het verslag.

‘Alle verplaatsingen buiten Bangkok dienen voorafgaandelijk te worden gemeld aan de verbindingsofficier. Men dient zicht te onthouden instellingen te bezoeken die de goede naam, faam en waarden van de federale politie in het gedrang kunnen brengen’, aldus het inspectieverslag.

Zo worden de regio’s Patpong en Pattaya, die bekendstaan voor sekstoerisme, afgeraden.

Repatriëringen naar Bangkok zouden na 2006 een tijdlang zijn opgeschort. De aanbevelingen in 2012 zouden er vooral gekomen zijn om nieuwe wantoestanden te vermijden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig