België in subtop minst corrupte landen
Onder meer Christine Lagarde (l) nam vorig jaar deel aan een top tegen corruptie. Foto: AP

België is het op veertien na minst corrupte land ter wereld.

De graad van corruptie in ons land is het afgelopen jaar niet veranderd, zo blijkt uit de vanochtend gepubliceerde Corruption Perceptions Index 2016 van de ngo Transparency International. De score bedraagt 77 op een schaal van 0 (supercorrupt) tot 100 (totaal niet corrupt). Het beste land, Denemarken, scoort 90. Het meest corrupte, Somalië, haalt 10. België is ietsje corrupter dan buurlanden als Nederland, Duitsland en Luxemburg, maar minder corrupt dan Frankrijk of de Verenigde Staten.

Transparency International wijt in zijn rapport een hoofdstukje aan populistische bewegingen, en hun verhouding met corruptie. Veel populistische bewegingen suggereren dat burgers het slachtoffer zijn van een corrupte elite. Ook president Trump doet dat. Maar de ervaring leert dat populistische bewegingen meestal hopeloos falen in het aanpakken van corruptie, schrijft Transparency International. Vaak verergeren ze de zaak alleen maar. Een voorbeeld is de Vijf Sterren-beweging in Italië. De burgemeester van Rome, die lid is van deze beweging, is zelf voorwerp van een onderzoek naar belangenvermenging. Ook bij Trump zelf is de dreiging van belangenvermenging groot.

Het rapport is niet optimistisch. Gemiddeld scoren de onderzochte landen maar 43 punten op de schaal van 0 tot 100. De groeiende ongelijkheid werkt de corruptie nog in de hand, zegt voorzitter José Ugaz van Transparency International. Ongelijkheid, populisme en corruptie vormen een moeilijk te doorbreken vicieuze cirkel. ‘Als de politiek er niet in slaagt de corruptie uit te roeien, groeit het cynisme onder de bevolking en zijn mensen geneigd zich tot populistische leiders te wenden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in