Tihange krijgt nieuwe topman na kritiek op veiligheid
Foto: BELGA

De Fransman Jean-Philippe Bainier wordt in februari de nieuwe topman van Tihange. Hij moet het vertrouwen in de veiligheidscultuur herstellen.

Het Fanc haalde de jongste maanden meermaals uit naar de gebrekkige veiligheidscultuur over bij het beheer van de kerncentrales in België. In augustus 2015 en in mei 2016 waren er ook al twee processen-verbaal geweest omdat de kerncentrale van Tihange te nonchalant omsprong met de uitbatings- en veiligheidsvoorschriften.

Engie Electrabel neemt de kritiek ter harte, zeiden de toplui in de bevoegde Kamercommissie. De top van Engie en dochterbedrijf Electrabel beseft dat ze ‘hard zal moeten werken’ om het vertrouwen in de veiligheidscultuur op de Belgische nucleaire sites te herstellen.

‘We moeten hier lessen uit trekken en acties ondernemen, wat we ook gedaan hebben’, reageerde ceo Philippe Van Troeye van Electrabel. ‘Als we zo’n sterke signalen krijgen, blijven we niet met gekruiste armen zitten.’

‘Veiligheid is mijn eerste prioriteit’, verzekerde ook Engie-topvrouw Isabelle Kocher in de Kamer. ‘Op de veiligheid van onze mensen, van de omwonenden van de centrales en het milieu valt niet af te dingen.’

Actieplan

Intussen heeft het energiebedrijf een reeks wissels doorgevoerd aan de top. Zo wordt Jean-Philippe Bainier de nieuwe directeur van Tihange. Dat zei de topman van Electrabel. Hij volgt Johan Hollevoet op, die in september van vorig jaar de kerncentrale leidde.

Bainier staat voor een uitdaging. In Tihange is het wantrouwen tegenover de directie immers groot. Dat heeft onder meer te maken met de sociale cultuur in de Waalse kerncentrale. In een bedrijf waar niet veel nodig is voor een sociaal conflict, ligt het niet voor de hand om het personeel duidelijk te maken dat het anders moet gaan werken.

Bij Engie Electrabel maken ze zich niettemin sterk: de omslag moet en zal gerealiseerd worden. De nieuwe topman van de nucleaire divisie, Thierry Seageman, is alvast zeer aanwezig in de Waalse kerncentrale.

Ook werd met het Fanc een nieuw actieplan uitgewerkt om de veiligheidscultuur weer op niveau te krijgen. Kocher schetste dat onder meer de verantwoordelijkheden intern duidelijker vastgelegd worden en dat het bedrijf meer een beroep zal doen op onafhankelijke expertise. In totaal omvat het actieplan 314 acties, waarvan er al 142 zouden zijn uitgevoerd. Bedoeling is halfweg volgend jaar helemaal rond te zijn.

Boodschap

De reacties bij de parlementsleden waren alvast voorzichtig positief. ‘Het is belangrijk dat u de boodschap gehoord hebt en de handschoen opneemt’, aldus Open VLD’er Egbert Lachaert. ‘Dit is hopelijk een mooie start van een betere dialoog’, zei ook N-VA-collega Bert Wollants. ‘De ambitie moet niet zijn om net voldoende te doen om het Fanc tevreden te houden. Eigenlijk moet de ambitie zijn om de beste van de wereld te zijn op het vlak van nucleaire veiligheid.’

Groen-Kamerlid Kristof Calvo gaf toe dat de ‘toon en de houding van Electrabel doorheen de jaren geëvolueerd is’. Niettemin toonde hij zich niet gerustgesteld. ‘Ik blijf op mijn honger zitten. Dit statement had twee jaar geleden voldoende geweest, toen de eerste inbreuken zijn vastgesteld. Maar niet vandaag, na al die tijd’, aldus Calvo, die dus geen woorden maar daden wil.