Graaicultuur bij repatriëringen: 'Goed dat dit aan het licht komt'
Foto: BELGA

Er heerst een graaicultuur binnen de politiedienst die instaat voor de repatriëring van illegalen. Dat bericht VTM Nieuws, op basis van een auditrapport. 'Het is juist zeer goed dat de graaicultuur binnen de politiedienst die instaat voor repatriëringen aan het licht is gekomen. Dat bewijst dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt', zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Uit het rapport blijkt dat sommige escorteurs zichzelf allerlei voordelen toekennen tijdens de verwijderingsopdrachten. Zo zouden ze terugvliegen via vakantielanden als Dubai of Bangkok, vliegtuigtickets boeken in businessclass en logeren in dure hotelkamers, allemaal op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), die de opdracht tot repatriëring geeft.

In bepaalde gevallen werden er ook prostituees bezocht, kortingskaarten gebruikt en taxfree gewinkeld. Bovendien zouden de leidinggevenden van de betrokken dienst ‘hun ogen sluiten voor onaangepast gedrag door medewerkers in het buitenland’.

Peter De Waele, woordvoerder bij de federale politie, laat weten dat er intussen nieuwe afspraken zijn gemaakt met de Dienst Vreemdelingenzaken.

'De commissaris-generaal van de federale politie heeft die audit zelf gevraagd, omdat er voortdurend halve en hele waarheden de ronde deden over het functionering van die dienst. Daaruit blijkt dat de politie een zelfkritische organisatie is, die zichzelf in vraag stelt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen', klinkt het op het kabinet-Jambon.
Volgens Van Raemdonck worden de aanbevelingen in het rapport ter harte genomen, en komt er ook een stuurgroep die de situatie 'van nabij opvolgt'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig