Opnieuw bloederige muurschildering, opnieuw kunsthistorische link
Foto: Belga

In Brussel is een nieuwe bloederige muurschildering opgedoken. Op een gevel van een flatgebouw in de Brigitinnenstraat, in de buurt van het station Brussel-Kappellekerk, is een bebloede man met uitgesneden buik te zien, die ondersteboven aan een touw hangt.

Afgelopen weekend dook aan de Vlaamse Poort ook al een opvallende muurschildering op. Daarop staat het tafereel van een onthoofding, gebaseerd op een werk van de schilder Caravaggio. ‘Het artistieke karakter van het fresco is onweerlegbaar, net als de referentie aan ‘Het offeren van Izak’ van Caravaggio’, aldus burgemeester Yvan Mayeur.

‘Maar de tekening zou verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Als dat aanleiding geeft tot spanning tussen de gemeenschappen, zullen we vragen de afbeelding te bedekken of te overschilderen.’ Het stadsbestuur blijft naar eigen zeggen waakzaam. In een gesprek met RTBF zei Mayeur eerder dat hij de tekening liever zag verdwijnen. ‘Het kan worden geïnterpreteerd als een oproep tot geweld’, was zijn argumentatie.

Opnieuw historische link

Enkele dagen later is er opnieuw een fresco opgedoken in onze hoofdstad. En opnieuw is er een historische link. De tekening aan de Kapellekerk lijkt namelijk sterk op ‘De lijken van gebroeders De Witt’, een werk van de Nederlandse schilder Jan De Baen. De muurschildering is vormelijk althans een duidelijke kopie van een van de lijken in dat schilderij.

Het verhaal van de broeders De Witt is een bekend volksverhaal bij onze noorderburen. Daar heerst nog steeds twijfel over de eventuele betrokkenheid bij de moord van Willem III van Oranje.

Bij het kabinet van Brussels burgemeester Yvan Mayeur wil voorlopig niemand reageren op de nieuwe muurschildering. Het werk aan de Vlaamse Poort wordt voorlopig niet verwijderd, ‘tenzij er daarom wordt verzocht’, zei Mayeur zondag nog.

Penismuur

De twee recente verschijningen zijn geen uitzondering. Eind september was het ook al mysterie alom in Brussel. Van de ene dag op de andere verscheen op een gevel in de Parklaan in Sint-Gilis een enorme muurschildering van een mannelijk geslachtsorgaan. De artiest is tot op vandaag niet bekend.

De gemeente Sint-Gillis beloofde aanvankelijk de penis weg te halen en te vervangen door ‘minder choquerende’ kunst. Maar na protest van bewoners en beleidsmakers trok de gemeenteraad die belofte afgelopen donderdag weer in.

Even later volgde de penetratie in hartje Brussel en een derde schildering: de anus. Je herkent met wat moeite een aars op de muur met de bekende Zanussi-reclame. De eerste en de laatste letters van de merknaam zijn zo bewerkt dat je ‘anus’ leest. Ook hier waren de makers onbekend.

Opnieuw bloederige muurschildering, opnieuw kunsthistorische link
Foto: Ivan Put
Opnieuw bloederige muurschildering, opnieuw kunsthistorische link
Foto: ycs
Opnieuw bloederige muurschildering, opnieuw kunsthistorische link
Foto: Ivan Put
Opnieuw bloederige muurschildering, opnieuw kunsthistorische link