‘Hoe kan je de vrije meningsuiting beschermen door ze in te perken?’
Patrick Dewael reageert op het voorstel van Peter De Roover. Foto: BELGA

Patrick Dewael (Open VLD) is het niets eens met Peter De Roover (N-VA) omtrent zijn voorstel om sommige meningen strafbaar te maken. ‘Het blijft me een raadsel hoe je de vrije meningsuiting kan beschermen door ze in te perken’, zegt Dewael.

Fractieleider in de Kamer voor N-VA Peter De Roover zei in De Standaard dat we ‘meningen van radicale moslims, die waarden als de gelijkheid van man en vrouw afwijzen, niet meer mogen tolereren’. ‘Je kunt niet ontkennen dat er een duidelijk verband is tussen de radicale islam en het moslimterrorisme’, zegt De Roover. ‘Waarom zou je wachten tot de dansende moslims met een significant aantal zijn?’

Daarom stelt hij voor om de vrijheid van meningsuiting strikter te begrenzen voor ‘collaborateurs van terrorisme’. Hiermee zwengelt hij de discussie die hij deze zomer zelf op zijn blog begon terug aan. Daar is fractieleider in de Kamer voor Open VLD Patrick Dewael het niet meer eens.

Reactie Dewael

‘Ook wij zijn sinds de zomer niet van gedacht veranderd. In de strijd tegen terreur moeten we nuttige maatregelen treffen. En dat doen de regering en het parlement: denk bijvoorbeeld aan het strafbaar maken van hate speeches en oproepen tot geweld, of van voorbereidende terreurhandelingen. Het blijft me een raadsel hoe je onze normen en waarden zoals de vrijheid van meningsuiting kan beschermen door ze in te perken. De vrijheid van meningsuiting zelf verdwijnt dan, terwijl de verwerpelijke mening blijft.’, zegt Dewael.