Carrefour schrapt pangasius: ‘Te veel gevolgen voor milieu’
Pangasius. Foto: rr

Carrefour zal in de toekomst geen pangasiusfilets meer verkopen. De supermarktketen vindt geen leverancier die kan garanderen dat de vis verantwoord wordt gekweekt, en kiest daarom voor ‘smakelijke alternatieven’. Andere ketens als Lidl en Delhaize blijven de vis wel verkopen.

‘Ook al is Carrefour overtuigd van de onberispelijke kwaliteit van de pangasius die het verkocht, de milieugevolgen van de kweek van deze vissoort geraken niet onder controle (watervervuiling door de hoeveelheid uitwerpselen en afval van visvoer)’, verantwoordt de supermarktketen de beslissing.

Carrefour heeft naar eigen zeggen geprobeerd om een kweker te vinden met een ASC-label voor verantwoorde viskweek. Dat keurmerk legt regels op voor minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden van het personeel. ‘Maar dat leverde niet het gewenste resultaat op’, aldus de supermaktketen.

‘Carrefour heeft altijd de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om de kwaliteit van de producten die het verkoopt te garanderen, met name door middel van de voorwaarden die het zijn leveranciers oplegde en geregelde controles op de kweek- en productiesites’, aldus het bedrijf nog.

Delhaize: ‘Vis bij ons wel van ASC-leveranciers’

‘Wij blijven wel pangasius verkopen’, verklaarde concurrent Delhaize aan persagentschap Belga, dat een rondvraag deed. ‘We hebben van onze leverancier de garanties gekregen dat hun pangasius beantwoordt aan de strengste criteria, die van ASC.’

‘Wij zijn vier jaar geleden al gestopt met de verkoop van “verse” pangasius’, meldt Makro-woordvoerster Julie Stordiau dan weer. ‘In onze diepvriezers hebben we wel nog altijd pangasius liggen, omdat we daarvan kunnen garanderen dat het om duurzame vis gaat.’

Ook Lidl is niet van plan te stoppen met de verkoop van pangasius. ‘We hebben resoluut gekozen voor duurzaam gevangen of gekweekte vis, met het MSC- of ASC-label. We hebben een engagement gekregen van onze leverancier. Dat geldt nog niet voor de diepvriesvis, maar het is een van onze doelstellingen om dat tegen eind dit jaar rond te hebben.’

Bacteriën en antibiotica

De in Vietnam, China en Myanmar gekweekte Pangasius ligt al jaren onder vuur. In 2010 al gaf Wereld Natuurfonds (WWF) in haar viswijzer een rode ‘rating’ aan de vis. In 2015 wees onderzoek uit dat in België ingevoerde en ontdooide pangasius een hoog aantal bacteriën bevatte, nog net binnen de norm. Er zou ook veel antibiotica aan het visvoer toegevoegd worden in de Vietnamese kwekerijen.

In 2013 kwam er veel kritiek op de komst van de Vietnam Association of Seafood Exporters and Producers (VASEP) naar Zeebrugge. Die huisvestte daar haar centraal distributiecentrum voor de consolidatie van de pangasiusexport naar de Europese markten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig