Nieuwe muurschildering in Brussel: ‘Gaan we Caravaggio ook verbieden?’
Foto: Ivan Put

In Brussel is opnieuw een muurschildering opgedoken. Op een muur aan de Vlaamsepoort wordt een onthoofding met een mes afgebeeld. Het stadsbestuur is 'waakzaam', maar is voorlopig niet van plan de afbeelding te verwijderen.

Aan de Vlaamse Poort dook dit weekend een grote muurschildering op die een onthoofding uitbeeldt, gebaseerd op een werk van Caravaggio. 'Het artistieke karakter van het fresco is onweerlegbaar, net als de referentie aan 'Het offeren van Izak' van Caravaggio', aldus  burgemeester Yvan Mayeur. 'Maar de tekening zou verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Als dat aanleiding geeft tot spanning tussen de gemeenschappen, zullen we vragen de afbeelding te bedekken of te overschilderen.' Het stadsbestuur blijft naar eigen zeggen waakzaam..

In een gesprek met RTBF zei Mayeur eerder dat hij de tekening liever zag verdwijnen.  ‘Het kan worden geïnterpreteerd als een oproep tot geweld’, was zijn argumentatie. Ook schepen Ans Persoons (SP.A) gaf in Het Laatste Nieuws aan dat ze het schilderij wil laten verwijderen. ‘Persoonlijk vind ik dit veel te gewelddadig'.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) nam het wel op voor het werk. Hij zegt dat kunst vrij is en maakt de vergelijking met een schilderij van Caravaggio waarop een onthoofding te zien is.

De tekening vertoont inderdaad opvallende gelijkenissen met ‘Het offer van Isaak’ van Caravaggio uit 1603. Het schilderij toont het Bijbelse verhaal van Abraham die zijn zoon Isaak in opdracht van God moet offeren. Maar door de tussenkomst van een engel wordt hij gered. Ook op de Brusselse muurschildering lijkt een hand de arm met het mes tegen te houden.

Nieuwe muurschildering in Brussel: ‘Gaan we Caravaggio ook verbieden?’
Foto: rr

Wie de tekening gemaakt heeft, is nog niet duidelijk.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig