Top Brussels Airport aangeklaagd voor verspreiden van leugens
Arnaud Feist Foto: EPA

Een tiental Brusselse omwonenden van Brussels Airport heeft donderdag bij de onderzoeksrechter een klacht ingediend die zich duidelijk richt tegen de top van de luchthaven. Die zou volgens de klagers leugens en onjuiste informatie verspreiden. De luchthaven wil voorlopig niet reageren.

Formeel gezien gaat het om een klacht ingediend tegen onbekenden, maar het is duidelijk dat Arnaud Feist en Marc Descheemaecker, respectievelijk de CEO en de voorzitter van de luchthavenuitbater de doelwitten zijn. De nieuwe klacht werd ingediend door advocaat Philippe Vanlangendonck.

Het gaat om een uitbreiding van een klacht van 20 december 2016. Die volgde op een paginagrote advertentie van Brussels Airport in een aantal kranten, waarbij volgens de klagers sprake was van misleidende reclame, vervalsing en gebruik van vervalsing en manipulatie ten nadele van de volksgezondheid.

De personen tegen wie de klacht gericht is hebben volgens de klacht onjuiste informatie verspreid over het aantal inwoners dat gehinderd wordt door het lawaai van de luchthaven, het aantal jobs verbonden met bepaalde vrachtactiviteiten en de uitbating van de luchthaven na het afschaffen van de tolerantie op de Brusselse geluidsnormen.

De Brusselse denktank Coeur-Europe zegt zelfs dat hij in de media 21 leugenachtige uitspraken vond die Brussels Airport sinds december 2016 verspreidde.

‘Het is duidelijk dat het verspreiden van onjuiste informatie door de heren Feist en Descheemaecker gebeurt met als doel een status quo te bewaren die schadelijk is voor de gezondheid van de inwoners van de Brusselse agglomeratie’, stelt meester Vanlangendonck in een persbericht. De verspreiding van de onjuiste informatie verstoort volgens de klagers de openbare orde en dus meent de advocaat dat deze onder de strafrechtelijke aansprakelijkheid valt.

De 21 misleidende verklaringen zijn volgens de denktank Coeur-Europe terug te brengen tot drie groepen. De ontkenning van het hoog niveau van hinder op de Brusselse agglomeratie, het negeren van structurele oplossingen voor een duurzamere luchthaven en de cynische chantage van CEO Arnaud Feist als het op tewerkstelling aankomt.

Op de persconferentie over de aanklacht werden verschillende voorbeelden gegeven. Zo bleek uit een rapport uitgevoerd door de Universiteit Gent dat het aantal potentieel sterk gehinderde personen door het luchthavenlawaai op 14.000 ligt. Volgens officiële berekeningen van de Europese Unie en het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning ligt dat cijfer van sterk gehinderde personen met 41.000 drie maal hoger.

Brussels Airport wil nog niet reageren op de klacht. ‘We hebben nog geen klacht ontvangen en dus kunnen wij hier ook nog geen verdere commentaar op geven’, vertelt woordvoerster van Brussels Airport Florence Muls.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig