Focus op winnaars
Foto: Photo News

Nog steeds, en dat zal misschien wel altijd wel zo blijven, geloven mensen massaal dat de sleutel tot succes op de beurs te vinden is bij de juiste selectie van wat ze kopen en bij de perfecte timing van wanneer dat moet gebeuren. Dirk Vandycke maakt een paar belangrijke kanttekeningen daarbij.

Voor de winstgevendheid van één losse investering zijn beide factoren inderdaad zeer bepalend. Hoeveel winst of verlies je investering toont is een vrij directe maat bij losse al dan niet succesjes. Zo’n cijfer kun je op elk moment bovendien vergelijken met het hypothetische resultaat dat je had gehaald als je iets anders met je geld had gedaan. Er is allang aangetoond dat een verlies dubbel zoveel pijn doet als het plezier dat je hebt van een even grote winst. Maar ervaring vertelt erbovenop dat we meer treuren om de winst die we gemist hebben dan het verlies dat we vermeden hebben.

Het bepalen van wat we kopen en wanneer we dat doen kan echter zeer complex en op z’n minst tijdrovend zijn. Het vergt de minutieuze studie van het bedrijf achter het aandeel of het gedrag van andere beleggers aan de hand van de capriolen van z’n koers. Maar hoeveel analyse we ook doen, niemand kan de koers van morgen voorspellen. Die zal worden bepaald door de orders die nog moeten worden ingegeven.

Focus op winnen

Een succesvolle belegger ziet investeren of beleggen niet als het aaneenrijgen van succesjes maar focust op overall winstgevendheid. Wat iets anders is dan altijd willen winnen. Het is eenvoudigweg snappen dat veel kleine verliezen in evenwicht kunnen worden gehouden door minder frequente maar grote winnaars. Dit realiseren kost verbazingwekkend genoeg amper moeite, is super simpel en geeft ons veel meer controle.

Als je verliezen verkoopt voor ze te groot worden en winnaars stelselmatig bijkoopt, dan neemt de gemiddelde grootte van verliezers af en die van de gemiddelde winnaar toe. Het volstaat te verkopen wat (teveel) daalt en bij te kopen wat stijgt om op termijn als winnaar overeind te blijven staan.

Willekeurig kopen

Er zijn experimenten geweest waarbij bovenstaande techniek zelfs rendabel is gebleken als willekeurig aandelen werden gekocht. Vogelpik op het grote bord met aandelen dus. Aankopen wat eruit rolt en een stop eronder. Automatisch verkopen met verlies. Als het hoger gaat de automatische stop mee verhogen en bijkopen als de koers een nieuw record optekent. Zo simpel waren de regels in die experimenten.

Maar dat betekent niet dat je willekeurig aandelen hoeft te kiezen. Je kunt met een klein beetje analyse het maximum aan nut eruit halen. Eenvoudige regels zoals je universum beperken tot winstgevende bedrijven in het fundamentele domein of, in het technische domein, kijken welke aandelen zich relatief sterk gedragen t.o.v. alle andere in de markt.

Gemakkelijk praten voor wie er in thuis is. Maar hoe doe je dit als groentje?

De praktijk

Op mijn website heb ik een zeer eenvoudige kant en klare filter gedefinieerd. Je krijgt er telkens de aandelen die op dat moment sterk presteren en op een goed instapniveau staan. Zonder in teveel details te willen treden: deze scanner checkt op zaken als voldoende liquiditeit (veel hendel) en sterk stijgende aandelen die het beter doen dan de markt, maar die momenteel blijven haperen aan hun record over het voorbije jaar. Eenmaal een uitbraak boven dat record is het kopen geblazen.

Op dit ogenblik zien we als kandidaten:

  • ST Microelectronics kopen als ie door de 10.89 breekt, afscheid nemen onder de 10.69
  • Rexel in boven de 16.87, maar wegwezen onder de 15.73
  • Technip opvissen boven de 70.38 maar afblijven of verkopen onder de 65.05

Zowel de filter die aandelen selecteert als de rapporten van elk individueel aandeel worden elke dag aangepast. In februari (of maart) kijken we terug naar deze kandidaten en kijken we hoe ze het er vanaf gebracht hebben. We gaan dan ook dieper in op de grootte die dergelijke posities moeten hebben. Denk eraan: er bestaan geen slechte tijden op de beurs, enkel een slechte voorbereiding.